BURSA BAROSU

İstanbul Bilgi Üniversitesi Kütüphane ve e-Kaynaklar, Uluslararası Hukuk Kütüphaneleri Derneği ve ÜNAK-Türk Hukuk Kütüphanecileri Platformu tarafından 11-15 Ekim 2009 tarihleri arasında “Küreselleşme Sürecinde Türk Hukuk Sistemi ve Bilgi Kaynakları” temasıyla düzenlenen 28.Uluslararası Hukuk Kütüphaneleri Konferansı’nın 15 Ekim 2009 tarihli bölümü Baromuzun da katkı ve katılımıyla Bursa’da gerçekleştirildi. (16.10.2009)


Bu Haberi

Bu Haberi

Tweetle


İstanbul Bilgi Üniversitesi Kütüphane ve e-Kaynaklar, Uluslararası Hukuk Kütüphaneleri Derneği ve ÜNAK-Türk Hukuk Kütüphanecileri Platformu tarafından 11-15 Ekim 2009 tarihleri arasında “Küreselleşme Sürecinde Türk Hukuk Sistemi ve Bilgi Kaynakları” temasıyla düzenlenen 28.Uluslararası Hukuk Kütüphaneleri Konferansı’nın 15 Ekim 2009 tarihli bölümü Baromuzun da katkı ve katılımıyla Bursa’da gerçekleştirildi.

22 ülkeden 110 katılımcının katıldığı konferans Baro Başkanımız Zeki Kahraman’ın açılış konuşması ile başladı. Baro Başkanımız Genç Türkiye Cumhuriyeti’nde köklü kurumların sınırlı sayıda olduğunu, bunlardan birinin de 100 yıllık tarihiyle Bursa Barosu olduğunu belirterek başladığı konuşmasında, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkesinin yerleşmesi açısından baroların önemini vurgularken, Bursa Barosu’nun çalışmalardan da kısaca bahsetti. Baromuzun, özellikle son 20-25 yılda pek çok gelişmiş ülkeden önce çevre hakkı ve çevre hukuku konusunda çalışmalar yaptığını, bununla birlikte insan haklarının yerleşmesi ve gelişmesinde önemli başarılar elde ettiğimizi anlattığı konuşmasını konferansın konuşmacı konukları Sayın Yahya Şimşek ve Sayın Ertuğrul Yalçınbayır’ın da bu mücadelenin önemli insanlarından olduğunu söyledi.

Programın ilk konuşmacı konuğu Bursa Barosu Önceki Başkanı ve önceki dönem milletvekillerinden Yahya Şimşek’ti. Türkiye’deki Baroları yasal mevzuatı çerçevesinde değerlendirerek, görevlerinden ve örgütlenmelerinden bahsederken, Türkiye Barolar Birliği’nin yapısı ve Bursa Barosu’nun tarihi geçmişi konusunda bilgiler verdi : Türkiye’nin 81 kentinden 78’inde baro bulunduğunu, bunlara kayıtlı toplam avukat sayısının 63.487 olduğunu belirtti. Şimşek, bu avukatların 40 bin 109’unun erkek, 23 bin 378’inin de kadın olduğunu söyledi.

Yahya Şimşek, Baroların demokratik hak ve özgürlüklerin korunmasında vazgeçilmez olduğunu, Bursa Barosu’nun, Yunan işgali sırasında kurulan mahkemelerde yargılananlara ücretsiz savunma hizmeti verdiğini vurguladığı konuşmasında, Bursa Barosu’nun, Türkiye’deki askeri darbe dönemlerinde bile hukukun üstünlüğü adına mücadelesini sürdürdüğünü söyledi.

Konferansın ikinci konuşmacı konuğu Devlet Önceki Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır’dı. Türk Hukuk Sistemi ve buna bağlı olarak siyasi gelişmelerden bahseden Ertuğrul Yalçınbayır, konuşmasına Türkiye’nin Anayasa’da yazılı şekliyle “demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti” olduğunu hatırlatarak başladı. Türkiye’de yargı sisteminin yapısal, örgütsel, hukuksal çok ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu vurgularken önceki gün açıklanan AB ilerleme raporuna da atıfta bulunarak; Türkiye’nin yargı bağımsızlığı, tarafsızlığı, verimliliği, etkinliği, adalete erişim, yargıya güven konusunda ve AB uyum sürecine ilişkin temel sorunlarının bulunduğunu, Dünya ve AB ile Türkiye karşılaştırıldığında ihtiyacı olan yargı reformu konusunda AB sürecinde Türkiye’nin disiplin altına alındığını belirtti.

2007-2013 Kalkınma Planı’nda yer alan vizyona ulaşmak için rehber alınan uluslararası sözleşme ve belgeleri tek tek sayarken bu şartların çoğu uygulamada bulunmadığına da dikkati çekti. Adaleti, “Adaleti her sahada hakim kılmak” şeklinde tanımlayan Ertuğrul Yalçınbayır, Bursa Barosu’nun verdiği hukuk mücadelelerinden bahsederken Cargill’e de değindiği konuşmasının sonunda bütün dünyayı özellikle çevre konusunda daha duyarlı olmaya çağırdı.
Oldukça başarılı geçen konferans sonunda Uluslararası Hukuk Kütüphanecileri Birliği Başkanı Jules Winterton, Baro Başkanımız Zeki Kahraman’a, gördükleri ilgiden memnun kaldıklarını ve Bursa Barosu’nun birikiminden daha çok yararlanmak, bunun için de işbirliği yapmak istediklerini ve Bursa Barosunu Londra da ağırlamaktan mutlu olacaklarını söyledi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
   

 
 

BURSA BAROSU BAŞKANLIĞI - İLETİŞİM BİLGİLERİ - 444 50 99
Adres: Kıbrıs Şehitleri Caddesi Adalet Sarayı G-Blok Kat:1 Osmangazi / BURSA
Telefon (0224) 251 66 06
Faks (0224) 251 62 49
E-Posta baro@bursabarosu.org.tr
CMK Servisi - Telefon (0 224) 272 50 44 – 272 50 67
Adli Yardım Servisi - Telefon (0 224) 223 28 23