Ülkemizde 2005 öncesine kadar engelli haklarının hukuki düzenlemeleri dağınık bir şekilde mevzuatta yer alırken, 2005 de kabul edilen kısaca “ özürlüler kanunu “olarak tanımlanan 5378 sayılı yasa ile mevzuat birleştirilmeye çalışılmış; engellilere bir umut ışığı olarak sunulmuştur. Ancak işbu yasanın uygulanması büyük oranda yönetmeliklere bırakılmış; idari bir düzenleme olan yönetmeliklerde sık sık yapılan değişikliklerle engelli yurttaşlarımızın çözümlenemeyen sorunlarını daha da karmaşık hale getirilmiştir.
Yasa çıkarmak engellileri toplum hayatına kazandırmıyor. Çıkartılan yasaların uygulamaya sokulması önemli bir problem. Çıkartılan yasaları uygulayacak olan en üst kademeden en alt birime kadar görev yapanların engelliyi ve engelli haklarını bilmesi, eğitilmesi, özellikle günlük hayatın içinde engelliler ile sürekli diyalog içinde olan birim çalışanlarının pedagojik formasyon alması çok önemli.
Çıkartılan yasaların hızla uygulamaya sokularak, Yollar, binalar gibi yaşam alanlarının engellinin de yaşama katılacak hale getirilmesi engellinin iş, aş, eş, sağlık ihtiyaç ve sorunlarının hızla giderilerek engellilerinde toplum hayatına kazandırılması ve mutlu bireyler haline getirilmesi sosyal ve hukuk devletinin temel niteliklerindendir.
Engelli sorunlarının yalnız engellileri değil toplumda yaşayan tüm insanları da ilgilendirdiğini, bu bağlam da bireyler olarak hepimize görevler düştüğünü hatırlatır, Bursa Barosu olarak tüm resmi ve sivil kurum ve kuruluşlar ile gönüllüleri engelli haklarının hayata geçirilmesi ve yasa ve mevzuatın en iyi şekilde uygulanabilirliğinin sağlanması için işbirliğine davet ediyoruz.