Bursa Barosu Engelli Hakları Komisyonu’nun 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yaptığı basın açıklaması. (02.12.2009)

3 ARALIK DÜNYA ÖZÜRLÜLER GÜNÜ
2 Aralık 2009

Dünya üzerinde yaşam mücadelesi veren engellilerin ve onlarla bu savaşıma ortak olan yakınlarının sorunlarını bir günde olsa gündeme taşımak, engelli sorunlarına çözüm önerileri sunmak ve engellilerinde toplumlar içinde var olduğunu hatırlatmak amacıyla Birleşmiş Milletlerce 3 Aralık Dünya Özürlüler günü olarak ilan edilmiştir.

Ülkemizde 2005 öncesine kadar engelli haklarının hukuki düzenlemeleri dağınık bir şekilde mevzuatta yer alırken, 2005 de kabul edilen kısaca “ özürlüler kanunu “olarak tanımlanan 5378 sayılı yasa ile mevzuat birleştirilmeye çalışılmış; engellilere bir umut ışığı olarak sunulmuştur. Ancak işbu yasanın uygulanması büyük oranda yönetmeliklere bırakılmış; idari bir düzenleme olan yönetmeliklerde sık sık yapılan değişikliklerle engelli yurttaşlarımızın çözümlenemeyen sorunlarını daha da karmaşık hale getirilmiştir.

Yasa çıkarmak engellileri toplum hayatına kazandırmıyor. Çıkartılan yasaların uygulamaya sokulması önemli bir problem. Çıkartılan yasaları uygulayacak olan en üst kademeden en alt birime kadar görev yapanların engelliyi ve engelli haklarını bilmesi, eğitilmesi, özellikle günlük hayatın içinde engelliler ile sürekli diyalog içinde olan birim çalışanlarının pedagojik formasyon alması çok önemli.

Çıkartılan yasaların hızla uygulamaya sokularak, Yollar, binalar gibi yaşam alanlarının engellinin de yaşama katılacak hale getirilmesi engellinin iş, aş, eş, sağlık ihtiyaç ve sorunlarının hızla giderilerek engellilerinde toplum hayatına kazandırılması ve mutlu bireyler haline getirilmesi sosyal ve hukuk devletinin temel niteliklerindendir.

Engelli sorunlarının yalnız engellileri değil toplumda yaşayan tüm insanları da ilgilendirdiğini, bu bağlam da bireyler olarak hepimize görevler düştüğünü hatırlatır, Bursa Barosu olarak tüm resmi ve sivil kurum ve kuruluşlar ile gönüllüleri engelli haklarının hayata geçirilmesi ve yasa ve mevzuatın en iyi şekilde uygulanabilirliğinin sağlanması için işbirliğine davet ediyoruz.

Bursa Barosu
Engelli Hakları Komisyonu