Muğla Barosu'nun ev sahipliğinde düzenlenen Ege Baroları Başkanları toplantısı Basın Açıklaması (06.12.2009)

BARO BAŞKANLARI ORTAK BASIN AÇIKLAMASI

Biz Ege bölgesinde sınırları bulunan illerimizin baro başkanları Dünyaya, Hayata ve Hukuka dair görüşmek üzere bir araya geldik. Mesleğimize ilişkin sorunları görüştük. Özgün meslek sorunları ile ilgili görüşlerimizi ve çalışmalarımızı TBB ne ve ilgili resmi mercilere iletmeyi kararlaştırdık. Yapılan görüşmeler sonucu ortak düşüncelerimizin bir bölümünü de basın yoluyla kamuoyuyla paylaşmak istedik.
Saygılarımızla.

1- Topluluğumuz: Telefon dinlemeleri konusunda daha önce barolarımızın müşterek
imzası ile yayınlanan açıklamanın arkasında durduğunu ve TBB nin açıklamasına da aynen katıldığını bir kez daha ilan etmektedir.

Kanunun aradığı kurucu koşulları taşımıyorsa, örneğin; karar metninde yüklenen suçun niteliği, dinleme süresi, dinlenecek kişinin adı soyadı yazılı değilse Yargıç kararı dahi yapılan telefon dinlemelerini “kanuni” kılmaz. Yapılan dinlemeler hukuka da kanuna da aykırıdır.

Kolluğun taleplerini gereken özeni göstermeksizin hiç araştırma ve yasaya uygunluk denetimini biçim bakımından dahi yapmadan; dinleme, teknik takip ve arama kararı isteyen ve veren, savcılar ve hakimler kişisel olarak hukuki ve cezai sorumluluk altındadırlar

2- Yargının önündeki önemli işlerden biri de Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine yapılacak
seçimlerdir.
Topluluğumuz:
Yargıtay ve Danıştay’a yeni üye seçimlerinin gecikmeksizin yapılmasını istemektedir.
Yargıya dayatma veya müdahale yapılmasını kabul etmediğini, böyle bir durumda doğacak gecikmelerden siyasal iktidarın sorumlu olacağını şimdiden kamuoyuna duyurmayı kararlaştırmıştır.

3- Topluluğumuz; Devlet Denetleme Kurulu tarafından yayınlanan raporun: Bütün Kamu
Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşlarını (KKNMK) aynı sepete koyarak değerlendirmeye tabi tutmakla ciddi bir yanlış yaptığı inancındadır..
Demokratik sistemin en önemli göstergelerinden biri de baskı gurupları, sivil toplum
kuruluşlarıdır.
DDK raporu nın bakış açısı olağanüstü yanlış ve kaygı vericidir. İstenen: Hiyerarşi-en
azından ağır bir vesayet-ilişkisi içine alınmış, Bütçeleri tırpanlanmış, idari ve mali özerkliği merkezi devlet tarafından sınırlanıp denetim altına alınmış, Kamu hizmeti alanından yetkisizleştirilerek çıkartılmış, yönetimleri çok başlı kılınmış Barolar ve TBB… DDK raporunun KKNMK nda değişiklik ve yeni yapılanma görüşü budur.

Topluluğumuz; Bir yanı ile birer Anayasal Müessese olan, diğer yanı ile
toplumumuzun en etkili STK ları konumunda bulunan KKNMK nın tasfiyesine yönelik DDK Raporunu; Anayasaya da, Demokrasiye de Hukuka da aykırı bulduğunu ilan etmektedir.

4- Topluluğumuz; Roma Hukukunun ana bilim dalı olmaktan çıkartan işlemi, hukuk
eğitiminde vahim bir yanlış olarak görmektedir. Barolarımız bu işlemin iptali amacıyla açılan davaya “katılma” kararı almışlardır.

5- Topluluğumuz: Yargı kararlarının “ideolojik-politik” gibi nitelemelerle tartışmaya
açılarak Yargı Kurumlarının hedef gösterilmesi tehlikeli bir yanlış olarak değerlendirilmiştir. Bu bağlamda İstanbul Baromuzun hukuka bağlı, tutarlı, düzeyli ve adına yakışır biçimdeki duruşunu saygı ve sevgi ile benimsediğimizi, İstanbul Baromuza yapılan saldırıları ve hedef gösterme faaliyetlerini kınadığımızı ilan ederiz..

6- Topluluğumuz: Ege bölgesinde sınırları bulunan bütün barolarımızın Periyodik
toplantılar düzenlemesini Hukukun, yargı dünyasının ve Ülkemizin sorunlarının hukuksal boyutlarının ele alınmasını, değerlendirilmesini ve çözümler, etkinlikler üretmesini kararlaştırmıştır. 06.12.2009