BURSA BAROSU

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in, Ergenekon Terör Örgütü üyesi olduğu iddiasıyla tutuklanması nedeniyle açıklama yapan Baro Başkanımız Zeki Kahraman, HSYK’nın olağanüstü toplanarak, Cihaner’in ofisi ve evinde arama yaptıran Erzurum özel yetkili savcısı Osman Şanal dahil 4 savcının yetkisini kaldırma kararını da değerlendirdi. (17.02.2010)


Bu Haberi

Bu Haberi

Tweetle


BASIN AÇIKLAMASI

17.02.2010

 


Yargı, rövanş malzemesi ve hukuksuz uygulamaların merkezi yapılamaz.

Kanun önünde herkes eşittir. Görev ve unvanı ne olursa olsun kimsenin hukuksuz eylemleri mazur görülemez; kanun önünde herkes eşittir ve bağımsız mahkemeler önünde hesap verilmelidir. Bunun, hem toplum, hem de suç isnat edilen birey açısından her şeyden öte bir hak olduğu prensip olarak kabul edilmelidir.

Demokrasinin, hukuk devletinin, bireylerin hak ve özgürlüklerinin varlığı da, bağımsız ve tarafsız bir yargının varlığına bağlıdır. Ne var ki, son birkaç yıldır Türkiye’de yaşanan olaylarda ve yaratılan tartışmalarda kuvvetler ayrılığı prensibinin ortadan kaldırılmaya ve yargının, özellikle yürütmenin baskısı ve egemenliği altına sokulmaya çalışılmasının işaretleri görülmektedir.

Yasalara ve evrensel hukuka uygun davranılmak kaydıyla unvanı ne olursa olsun herkes hakkında işlem yapılabilmesi gerekir.

Ancak Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner olayında görüldüğü gibi yargı, rövanş almanın, hukuksuz uygulamaların merkezi olamaz. Hukuksuzluğun yaşanmasında hukukçunun kullanılması ayrıca tartışılması gereken bir husustur.

Başsavcı Cihaner ile ilgili yapılan işlemler hakkında kamuoyu açıkça bilgilendirilmeli ve yasaya uygun olduğu iddiası, işlemler ve aşamaları anlatılmak suretiyle ispat edilmelidir.

Hükümete yakın olan kişi ve kurumlar hakkında yasaları uygulayan ve cumhuriyetin kazanımlarına sahip çıkan hukukçulara gözdağı verilmesi ve bu şekilde sindirilmesi planlanıyorsa, başarıya ulaşılamayacağını açıkça ifade ediyoruz.

Özel yetkili savcı uygulamasına karşı olduğumuzu birkaç kez dile getirdik. Bu savcıların hukuk tanımaz kararları bilinmektedir. Hatta özel yetkili savcıların bulunduğu yerlerde, bunların taleplerini yerine getirmek üzere özel yetkili yargıçlar da bulunmaktadır. Bu savcıların tutuklama talebiyle mahkemeye sevk ettiği kişiler mutlaka tutuklanıyor. Tutuklanan kişilerin mahkemeye çıkarılması da en erken 6-8 ayı bulmaktadır. Böylelikle, tutuklama bir tedbir iken, özel yetkili savcılar tarafından cezalandırma yöntemi olarak kullanılmaktadır. Hukuk içinde hukuk olamaz.

Özel yetkili mahkemeler duruşmalarını mevsimlik yapmaktadır. Özel yetkili savcılar ve mahkemeler, adil yargılanma ile ilgili ciddi bir sorundur. Her nedense bu özel savcıların elindeki dosyalarda da genellikle, iktidara muhalefet eden kişiler olması tesadüf değildir. Özel yetkili savcılar polis müdürü gibi davranmaktadır. Bu sıfat derhal kaldırılmalıdır.

Zeki KAHRAMAN
Bursa Barosu Başkanı


Baromuz ayrıca Erzurum’da yaşanan hukuka aykırılıklar üzerine Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun aldığı kararla ilgili olarak İstanbul Barosu Başkanlığı'nca yayınlanan basın açıklamasına da katılmıştır.

BASINDA ÇIKAN HABERLER:

Sıra Tarih Yayın Başlık
 1  18.02.2010  Kent  YARGI RÖVANŞ MALZEMESİ OLAMAZ
 2  18.02.2010  Sabah  BAROLARDAN CİHANER'E DESTEK
 3  18.02.2010  Kent  YUSUF KOTAMAN'IN KÖŞE YAZISI
 4  18.02.2010  Kent  HERKESİN HUKUKU KENDİNE

 
 

BURSA BAROSU BAŞKANLIĞI - İLETİŞİM BİLGİLERİ - 444 50 99
Adres: Kıbrıs Şehitleri Caddesi Adalet Sarayı G-Blok Kat:1 Osmangazi / BURSA
Telefon (0224) 251 66 06
Faks (0224) 251 62 49
E-Posta baro@bursabarosu.org.tr
CMK Servisi - Telefon (0 224) 272 50 44 – 272 50 67
Adli Yardım Servisi - Telefon (0 224) 223 28 23