Antalya'nın Kemer ilçesi Çınarlı Kavşağı'nda bulunan, heykeltıraş Zafer Sarı tarafından yapılan kadın ve erkek figürlü ''Aşk Yağmuru'' adlı heykelin Belediye Başkanı Mustafa Gül tarafından önce kaldırtılması, ardından ilçedeki Kuğulu Park alanına yerleştirilmesine ilişkin idari işlemin iptali istemiyle, Bursa Barosu Başkanımız Zeki Kahraman ile Av.Meral Eser tarafından Antalya 2. İdare Mahkemesi’nde açılan davada, duruşmalı yargılaması 18 Şubat 2010 Perşembe günü yapıldı. (18.02.2010)

Kemer'de önceki belediye başkanı döneminde heykeltıraş Zafer Sarı'ya yaptırılan ve Çınarlı Kavşağı'na yerleştirildikten sonra tartışmalara ve eleştirilere neden olan kadın ve erkek figürlerinin yer aldığı "Aşk Yağmuru'' adı verilen heykel, 29 Martta göreve gelen yeni Belediye Başkanı tarafından ''genç kızların ahlakını, ailelerin huzurunu bozduğunu'' öne sürülerek kaldırtılmış, tartışmalar üzerine, Antalya Valiliği de geçen yıl inceleme başlatırken, heykel daha sonra Kuğulu Park alanına yerleştirilmişti.

Duruşmada, Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül'ün, belediye meclisi ya da encümen kararı olmadan kişisel kararla heykeli idari hukuka aykırı olarak kaldırttığı ve yerini değiştirtiği savunularak, işlemin iptali talep edildi.

Baro Başkanımız Zeki Kahraman ile birlikte Av.Meral Eser ve Av.Mefharet Öztürk'ün de katıldığı duruşmaya, davalı Kemer Belediyesi avukatı katılmadı.

Davacı heykeltıraş Zafer Sarı, yeri değiştirilen ''Aşk Yağmuru'' heykelinin gerçeğine uygun küçük bir kopyası ile katıldığı duruşmada, heykelin, Atatürk Caddesi ve Liman Caddesi'nin kesiştiği Çınarlı Kavşağı için planlanarak, özel tasarlandığını ve kaidesiyle yerine konulduğunu, daha sonra Belediye Başkanının kararıyla sökülerek, mesajına uymayan bir park alanına yerleştirildiğini anımsatarak, ''aşkı anlatan ve bir kadının cinsel çağrışım gözetilmeden erkek tarafından yüceltilmesini'' sergileyen heykelinin, özelliklerini mahkemeye gösterdi.

Belediyenin heykeli kaldırtma işleminin iptali ve yeniden aynı yerine aynı özelliklerle konulması taleplerini dinleyen mahkeme, kararını bir ay içerisinde açıklayacağını bildirdi.

18 Ocak 2010

Kemer Belediye Başkanının, sanatı ve sanatçıyı hiçe sayan hukuka aykırı eylemini yargıya taşıdık. Heykelin eski yerine aynı şekilde konulmasını istiyoruz.

Kemer Belediyesi’nin veya Başkanının dava konusu eylem ve işlemlerini hukuki bir zemine oturtmak mümkün değildir. Sanatı ve sanatçıyı hiçe sayan hukuksuz bir eylemin yargı önünde mahkum edilerek, heykelin şartnamede yer alan özgün haliyle eski yerine aynı şekilde konulması gerektiği düşüncesindeyiz.

Halkın talebi, namus ve ahlak gibi soyut ve hukuki alt yapı oluşturmayacak sebeplerle idari işlem konusu yapılamaz. Bu kavramların her olayda kullanılması, Türk halkının bilgi birikim ve değerleri açısından hiçe sayılması ve küçük görülmesi anlamını taşır.

Herkes, yaşanan bu olayın Kemer ilçesindeki siyasetçiler arasında yaşanan kişisel çekişmelerden kaynaklandığını bilmektedir. Evrensel ilkeler ve demokratik değerler, insanlığın ortak değeri olup, Türk halkı tarafından da benimsenmektedir. Bu bakımdan tüm bu ilke ve değerlerin günlük sığ siyasetin malzemesi yapılması doğru değildir.

Türkiye Cumhuriyeti 87 yıl önce kararını vermiş, insanımız çağdaş medeniyet seviyesini kendisine ülkü olarak belirlemiştir. Bu yoldan geri dönülmesi artık mümkün değildir.

Kemer gibi dünyaya açılan bir penceremizde, güzide ilçemizde; medeniyetten uzak duygu ve düşüncelerle bir sanat eserinin yerinin değiştirilmesinin Antalya’ya yakışmadığını düşünüyoruz. Sanata ve sanatçıya değer veren saygı gösteren toplumlarla, aksini benimsemiş toplumların dünyadaki konumu çok belirgin iken, Türkiye Cumhuriyetine ve Türk insanına bu davranışı reva görenlerin, çağdaş, laik ve demokratik hukuk devletini ve cumhuriyetin değerlerini koruma görevi olan yargı ve çağdaş Türk toplumu önünde mahkum edilmesi gerekmektedir. Türkiye'de evrensel ve demokratik ilkeler vardır; bu tür sığ siyaset ya da siyasetçilerle ahlak, namus bekçiliği yapılamaz.

Türkiye'nin bir hukuk devleti olma yolunda önemli adımlar attığını görüyor, Ülkemizin, hiçbir şekilde hukuksal temeli olmayan savlarla, namus ve ahlak bekçilerinin insafına bırakılamayacak kadar önemli bir ülke olduğunu düşünüyoruz.

Bursa Barosu olarak yüzyıllık geleneğimizin bir gereği olarak bizler, hakları ve hukuku hiçe sayılan her bireyin hukuk içinde mücadelesine destek vermeyi, hem yasal bir görev hem de aydınlık çağdaş Türkiye yolunda bir hak olarak görmekteyiz.

Heykeltıraş Zafer Sarı’nın Baromuza sığınması ve yardım talep etmesi de bu kapsamda değerlendirilmiş ve hukuk zeminindeki mücadeleye katkı sunulmuştur.

Açtığımız iki ayrı davayla, önce heykelin yerinden kaldırılmasının ve sonra alelade bir eşya gibi başka bir yere konmasının hukuka aykırı ve sanatçı onurunu zedeleyici bir davranış olduğunun tescillenmesini talep ettik. Belediye Başkanı Gül'ün, gerekçesi ne olursa olsun heykeli kaldırtma ve yerini değiştirtme eyleminin hukuki dayanağı bulunmamaktadır. Heykele bir sanat eseri olarak gerekli değerin verilerek, eski yerine ve sözleşmeye uygun olarak aynı şekilde konulmasını istiyoruz.

Heykelin önce hukuka aykırı işlemlerle kaldırılmasını, sonradan oluşan tepkiler nedeniyle başka bir yere konulmasını ise Kemer halkı bakımından ahlakı bozulmaya uygun olanlar ve olmayanlar biçiminde bir ayrıma neden olacağını düşünüyoruz. Tüm bunlar belediye Başkanının şaşkınlığından kaynaklanmaktadır.

Bu davada da yargının anayasayı, yasaları uygulayarak, cumhuriyetin temel değerlerini ve sanatçı ile birlikte halkımızın onurunu da koruyacağına inanıyoruz.

Saygılarımla…

Zeki Kahraman
Bursa Barosu Başkanı

KONUYLA İLGİLİ BASINDA ÇIKAN HABERLER:

»» CNN TÜRK
»» NET GAZETE