Bursa Barosu Müzesi (09.04.2010)

BARO MÜZESİ AÇILDI.

Bursa Barosu’nun Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi’nde bulunan ve inşaatı tamamlanarak açılışı yapılan bölümünde bir Baro Müzesi oluşturulmuştur.

Hukuk, adalet ve yargı kavramlarının ortaya çıkışından günümüze kadar geçirdiği evreler, yasal düzenlemeler, avukatlığın tarihsel gelişimi ve Bursa Barosu’nun tarihi konusunda aydınlatacak bilgi ve materyallerin sergilendiği Baro Müzesi 5 Nisan 2010 tarihinde ziyaretçilerine açılmıştır.

Baro Müzesi fikrini ortaya çıkaran ve müzemizin oluşmasına, Kent Müzesi ile iletişimin kurulmasına ön ayak olan Mimar Mithat Kırayoğlu’na, müze fikrinin olgunlaştırılmasına destek veren, katkılarını sunan Bursa Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez, Bursa Kent Müzesi Sanat Tarihçisi Dilek Yıldız Karakaş ve Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof.Dr.Yusuf Oğuzoğlu’na; sahip oldukları tarihi değerleri Baro Müzesine bağışlayarak kuruluşuna katkıda bulunan Avukat Meral Eser, Avukat Haluk Sivri, Avukat Yunus Egemenoğlu ve Avukat Gürkan Altun’a, bilgisi ve zamanını bizimle paylaşan Avukat İzzet Boğa’ya; tüm çalışmalarımızda olduğu gibi, bu birimin tefrişi ve açılışında da neredeyse gece gündüz çalışan Baromuzun değerli personeline teşekkürlerimizi sunuyoruz.

BARO MÜZESİ KATKILARINIZLA ZENGİNLEŞECEKTİR.

Müzede,
  • Kadı sicillerinden, fermanlara, dünya genelinde ve ülkemizde, hukuk ve adalet kavramının ortaya çıkışından, yazılı hale getirilmesine ve günümüze kadar geçirdiği evreler, ilk yasal düzenlemeler,
  • İlk mahkemelerin kuruluşu, yapısı ve işleyişi ve Bursa’daki örnekleri,
  • Aristo’dan, İbn-i Haldun’a yargı anlayışı, kuvvetler ayrılığı bağlamında yargının bağımsızlığı,
  • Savunmanın önemi, dava vekilliği ve avukatlığın tarihçesi, gelişimi vb.

konularda yapılacak araştırma, inceleme ve değerlendirmeler sonucunda ulaşılabilecek yazılı bilgi, belge, simge ve araç-gereçler ile Bursa’da savunmanlığın başlangıcından, Bursa Barosu’nun kuruluşu ve bugüne kadar geçen süreçte kullanılan, Bursa Barosu’nun ya da mesleğimizin tarihi ve gelişimine ışık tutan yasal düzenlemelere, belge, yazıt, fotoğraf ve ofis gereçlerine yer verilecektir.

Konuyla ilgili Bursa Kent Müzesi ile görüşmelerimiz devam etmektedir.

Müzemize katkıda bulunmak isteyen meslektaşlarımızın, geçmişte mesleğin ifasında kullandıkları ya da kendilerine intikal eden, mesleğimizin tarihi ve gelişimi açısından değerli olduğunu düşündükleri
  • vekaletname
  • dilekçe
  • mahkeme kararı
  • serbest meslek-para makbuzu, vezne alındısı
  • el yazması kanun/evrak vb.
belge örnekleri, ofis gereçleri, fotoğraf ve fotoğrafa ilişkin varsa paylaşılabilecek anılarını Baro Başkanlığımıza ulaştırmalarını dileriz.

Bursa Barosu Başkanlığı