3065 SAYILI KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1. maddesi birinci fıkrasının 1. bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
1- a) Ticari, sınai ve zirai faaliyet çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler, b) Serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler.
MADDE 2- 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 4. maddesi 1. bendine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Serbest meslek çerçevesinde yapılan hizmet ve teslim, hizmetin bütün unsurları ile tamamlanması ile yapılmış ve teslim edilmiş sayılır ve katma değer vergisi ancak bu durumda doğar.”
MADDE 3- 3065 sayılı Katma Değer Vergisi kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
GEÇİCİ MADDE 29) Bu Kanunun 1 ve 2. maddeleri ile yapılan düzenlemeler, başlayan ve devam etmekte olan vergi incelemeleri ile, kesinleşmemiş tarhiyatlar hakkında da dikkate alınır. Ayrıca 01.01.2005 tarihinden bu tarafa olan dönemi kapsayan ve kapsayacak olan vergi incelemeleri bakımından da dikkate alınır.
MADDE 4- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer
MADDE 5- Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
GENEL GEREKÇE
Katma Değer Vergisi Kanunu ile Gelir Vergisi Kanunu arasındaki uyumsuzlukların giderilmesini teminen, bazı tanımlamaların açığa kavuşturulması ve ilgili kanunlarda değişiklik yapılması gerekmektedir.
MADDE GEREKÇELERİ
MADDE 1- Katma Değer Vergisine konu teslim ve hizmetlerin, gelir ve kurumlar vergisi karşısındaki durumları ile paralellik sağlanması bakımından, teslim ve hizmetlerin iki ayrı bölüm halinde yazılması gerekmiştir.
MADDE 2- Serbest meslek faaliyeti mal teslimi ve diğer hizmet teslimlerinden ayrıcalık göstermektedir. Şöyle ki; Serbest muhasebeci mali müşavirlik mesleğinde, defter tutulması ve beyannamelerin verilmesi bir yılı aşan bir süreye yayılmakta ve teslim ancak ertesi yıl beyanname dönemine sarkmaktadır. Devamlılık esas olduğundan bunun parçalara bölünmesi de olanaklı olmamaktadır. Tabiplik mesleğinde ise, aylarca süren tedavi sonucunda hizmet tamamlanmış olmaktadır. Avukatlıkta ise, icra dosyalarının infazı ile, davalar ise en erken hükmün tebliği ile tamamlanmış olmaktadır. Bu süreç yıllara sari olabilmektedir. Davanın açılması veya icra takibine girişilmesi teslim anlamına gelmemektedir. Mimarlık mühendislik hizmetlerinde ise aylarca süren hizmet üretimi söz konusudur. Ayrıca, Gelir Vergisi Kanununda ve Katma değer vergisi Kanununda da farklı uygulamalar bulunmaktadır. Şöyle ki;
Gelir vergisi bakımından, serbest meslek faaliyetinde vergi, vergiye tabi kazancın fiilen elde edilmesiyle doğmakta iken Katma Değer Vergisi Kanununa göre hizmetin ifa edilmesi ile vergi doğmaktadır. Bu durumda vergilerin doğuş, tarh ve tahakkuk tarihleri arasında yıllarla ölçülen farklılıklar meydana gelmektedir. Bu aykırılıklar giderilmeli ve paralellik sağlanmalıdır.
Bu özelliklerin kanun metnine yansıtılmasını teminen değişiklik yapılmalıdır.
MADDE 3- Devam etmekte olan ve bundan sonra yapılacak olan vergi incelemelerinde de, kanunda yapılan lehe düzenlemelere paralel olacak şekilde düzenleme yapılması gerekmektedir.
MADDE 4- Yürürlük maddesidir. MADDE 5- Yürütme maddesidir.
|