BURSA BAROSU

Başkanlığımızca, bu yıl ki Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Başkanlığımızı ziyaret eden BTSO Sait Ete ilköğretim Okulu öğrencileri ve öğretmenleri Mehtap Kılıç Baro Başkanımız Zeki Kahraman ve Yönetim Kurulu Üyelerimiz tarafından 23 Nisan 2010 Cuma günü saat 11:30’da Baro Evi’nde ağırlandılar. (23.04.2010)


Bu Haberi

Bu Haberi

Tweetle


23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Baro Başkanlığımızca, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile kurulan iletişim sonucunda, Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen bir uygulamayla 2009 yılı Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri çerçevesinde belirlenen bir öğrenci gurubunu kabul edilmiş; öğretmenleri ve velilerinin de katılımıyla Baromuzu ziyaret eden öğrenciler, bir günlüğüne Baro Başkanı koltuğuna oturarak, kendi hazırladıkları toplantı gündemiyle yaptıkları sembolik yönetim kurulu toplantısında, kendi kararlarını almışlardı.

Başkanlığımızca, bu yıl ki Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Başkanlığımızı ziyaret eden BTSO Sait Ete ilköğretim Okulu öğrencileri ve öğretmenleri Mehtap Kılıç Baro Başkanımız Zeki Kahraman ve Yönetim Kurulu Üyelerimiz tarafından 23 Nisan 2010 Cuma günü saat 11:30’da Baro Evi’nde ağırlandılar.

Yönetim kurulunu çocuklara emanet eden Bursa Barosu, sadece makama sembolik başkan oturtmanın ötesine geçti. BTSO Sait Ete İlköğretim Okulu’ndan 11 öğrenci tarafından oluşturulan yönetim kurulu, Baro Evi’nde toplandı.

Bursa Barosu Başkan Yardımcısı Şerafettin İrmiş, Baro Genel Sekreteri Önder Asa, Yönetim Kurulu Üyeleri Nurhayat Altaca ve Murat Eryılmaz’ın da hazır bulunduğu, Başkan Zeki Kahraman’ın da kapanışına katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan Baro Başkan Yardımcımız Şerafettin İrmiş, çocuklardan oluşan bu yönetimin alacağı kararların hayata geçirilmesi için çalışacaklarını söyledi.

23 Nisan’da Baro Başkanımız Abdulhamit Dindar’dı.

Baro Başkanımız Abdülhamit Dindar Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bir basın açıklaması yaptı:

Değerli Bursa Barosu üyeleri, değerli katılımcılar,

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, dünya çocuklarının katılımıyla, bir şenlik ortamında kutlanan ilk çocuk bayramıdır. Bu özel ve anlamlı günü bizimle paylaşarak bizi buraya davet ettiğiniz için hepinize arkadaşlarım ve okulum adına çok teşekkür ederim.

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, çocukları çok seven, üstün nitelikleri, başarıları, düşünceleri ve barışçı kişiliğiyle tüm insanlığa mal olmuş bir önderdir. O, bu bayramı tüm çocuklara armağan ederken, insanlık için barış dolu bir dünya düşlemiştir.

Bizler de Ulu Önderimizin ilke ve inkılâplarının izinden giderek ulusumuza ve insanlığa yararlı bireyler olmayı amaçlamaktayız. Biliyoruz ki, gerçekleştireceğimiz büyük hedefler en az bizler kadar, diğer insanların da yaşamlarını güzelleştirecektir. Sizler de bu güzel günde hem ülkemize hizmet edebileceğimiz bir alanı bize tanıtarak hem de biz çocukların sesini dikkate alarak hedeflerimize emin adımlarla ilerlememiz için bize destek olduğunuzu göstermektesiniz. Bursa Barosu Başkanlığını bu çalışmasından dolayı tebrik eder, bir anlamda çocukların sesi olma konusunda attıkları bu adımları minnetle karşıladığımızı belirtmek isterim.

Değerli katılımcılar,

Unutmayalım ki, evrensel değerleri benimseyen, bilgiye önem veren, insana ve düşünceye saygılı, hoşgörülü, ülke ve dünya olaylarına duyarlı bireyler, yalnızca ülkelerinin değil, tüm insanlığın en büyük zenginliğidir. Ve hangi ülkede yaşarsa yaşasınlar, onların yüreklerindeki sevgi ve gözlerindeki ışıltı tüm insanlığı aydınlatır.

Konuşmamı tamamlarken tüm çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyor, aydınlık ve umut dolu yarınlar diliyorum.

Bursa Barosu yönetimi 23 Nisan’da çocuklardaydı ve ağırlıklı gündem sınav sistemiydi, fakat kararsızdılar.

Baro Başkanı Abdülhamid Dindar’ın konuşmasının ardından Yönetim Kurulu Toplantısı’na geçen, BTSO Sait Ete İlköğretim Okulu öğrencilerinden oluşan 11 kişilik Baro Yönetimi, toplantıda radikal kararlar aldı. Ağırlıklı gündem sınav sistemiydi, fakat kararsızdılar. Abdülhamid Dindar başkanlığındaki Bursa Barosu yönetimi, çocukların, “çocukluklarını yaşayabilmeleri” için BM Çocuk Hakları Sözleşmesi hükümlerinin harfiyen uygulanmasını istediler.

İlköğretim öğrencilerinin karabasanı haline gelen SBS ağırlıklı gündem oldu. Bu doğrultuda, derslerin hızlı değil, yavaş yavaş işlenerek öğrenmeleri, sosyal aktivitelere daha fazla zaman ayrılması, çocuklar çocukluklarını yaşayabilmeleri sağlanmalı…

Öğrenciler, “sınavla olmuyor, sınavsız da” düşüncesiyle, sınav sisteminin tamamen kaldırılması konusunda ise kararsız kaldı.

Son günlerde gündeme gelen okul formalarından vazgeçilip serbest kıyafet uygulamasına geçilmesi konusuna, Baro’nun öğrenci yönetiminden onay çıkmadı. Serbest kıyafet uygulamasının, öğrenciler arasında “zengin-yoksul” ayrımına yol açacağı kaydedildi.

   

 23 Nisan’da toplanan Baro Yönetim Kurulu’nun toplantı gündemi 5 maddeden oluştu :

Baro yönetimini oluşturan çocuklar 5 maddelik gündemi görüştüler ve bazı kararlar aldılar. 

 

 

BURSA BAROSU YÖNETİM KURULU
Baro Başkanı
Başkan Yardımcısı
Genel Sekreter
Sayman
Üye
Üye
Üye
Üye
Üye
Üye
Üye
ABDÜLHAMİD
DİNDAR
DAMLA ÖZKAN
GİZEM
ŞENGÜL
CANAN
IŞIK
AHMET
EMRE
ÜSTÜN
İREM
İNSEVER

HÜSEYİN CEVAHİR SÖNMEZ

SEFA MERT
SEVİM
AYÇA
ACAR
BİLAL
EYÜPOĞLU
BERFİN
KARADAĞ


 
 
TOPLANTI GÜNDEMİ VE KARARLAR
 
Sayısı : 02                   23/04/2010
SıraNo DosyaNo İlgili Konu Karar Özeti
1 01.2010

BTSO
Sait Ete
İlköğretim Okulu


23 Nisan ve çocuklar
23 Nisan, Türk çocuklarına verilmiş bir hediyedir. Atatürk’ün TBMM’nin açılış gününü çocuklara bayram olarak uygun görmesi, çocuklara ne kadar önem verdiğini gösterir.
2 02.2010 BTSO
Sait Ete
İlköğretim Okulu
Çocuk hakları çerçevesinde yapabileceklerimiz

Çocuk hakları, dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu, eğitim, sağlık, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel kavramdır. Türkiye, 1989 yılında kabul edilen, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni imzalayan ülkelerin başında gelmektedir. Çocuk Hakları Sözleşmesi, Türkiye’de çocuk hakları alanında daha ileri ve daha kapsamlı adımlar atılmasına önayak olmuştur.

Sağlıklı yaşam hakkı: Her çocuk ulaşılabilir en yüksek sağlık standartlarından yararlanabilmelidir. Terk edilen, istismara uğrayan ya da işkenceye tabi tutulan çocukların iyileştirilmesi ve yeniden topluma kazandırılmasından devletler sorumludur.

Eğitim hakkı: Anne ve çocuk ölümlerinin önde gelen etkenlerinden biri annenin eğitim düzeyinin düşüklüğüdür.

Diğer çocuk hakları: Nüfus kütüğüne kaydolma, isim, vatandaşlık ve mümkün olduğu ölçüde anne-babasını bilme ve onlar tarafından bakılma hakkı.

Bütün çocukların eğitiminin sağlanması; çocukların küçük yaşta çalışmaya zorlanmamaları, eğitimin tüm çocukları kapsayacak şekilde, her yerde olabilmesi için gerekli olanakların yaratılması; sağlıklı yerlerde eğitim almalarına ve sağlıklı koşullarına dikkat edilmesi; ailelerin de çocuklarının yetiştirilmesi için eğitim almaları gerekiyor.
Eğitim hakkının sağlanılabilmesinde bizim de bir katkımız olsun. Okulumuz çapında bir kampanya başlatalım, Bursa’daki okullara örnek olalım. Bunun için okul idaremize başvuralım.

3 03.2010 BTSO
Sait Ete
İlköğretim Okulu
SBS hakkında değerlendirme yapılması
SBS dolayısıyla derslerimizi yavaş yavaş değil de hızlı işliyoruz. Bir şeyler öğrenmek çok zor oluyor. Çocukları küçük yaşta strese sokmaları yanlış bir olay. Sosyal aktivitelere çok fazla zaman ayıramıyoruz. Hafta sonlarımızı doya doya, gülerek, eğlenerek yaşayamıyoruz. Sınav dolayısıyla arkadaşlıklarımızda sorunlar yaşanabiliyor. Çocukluğumuzu yaşayamıyoruz. Eğer her yerde sınavsız geçiş olursa da olmuyor, sınav olsa da olmuyor, karar veremiyoruz. Sınavlarda sadece dersler değil d sosyal aktiviteler de olmalı. Başarılı olduğumuz konu başarısız olduğumuz konu hakkında karışıklıklar oluyor. Başarısız olduğumuz konu başarılı olduğumuz konuyu etkiliyor ve böylelikle istediğimiz yere gidemiyoruz. SBS’nin faydaları ve zararlarını tespit etmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği anketi okuldaki tüm öğrencilere ve öğrenci velilerine duyurmalıyız.
4 04.2010 BTSO
Sait Ete
İlköğretim Okulu
Okul kıyafetlerinde değişiklik yapılması

Eğer okul kıyafetleri değişirse, zengin-fakir ayrımı olabilir ve arkadaşlıklar biter diye korkuyoruz. Okulun belirlediği bir eşofman takım olmalı. Okul kıyafetlerinin kaldırılmamasına Aygün Kumsar ve Damla Özkan’ın muhalefetiyle, oy çokluğuyla karar verildi.

Okul kıyafetlerinin kaldırılması ve kaldırılmaması durumunda neler olabileceği konusunda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen anketin tüm okula duyurulmasına ve katılımın sağlanmasına çalışalım.

5 05.2010 BTSO
Sait Ete
İlköğretim Okulu
Çocukların çalıştırılması konusunda alınabilecek önlemler

Birleşmiş Milletler Çocuk hakları Bildirisi’nin 9. maddesi, çocukların her türlü istismar, ihmal ve sömürüye karşı korunmasını ve hiçbir şekilde ticaret konusu olmamasını beyan etmektedir. Ayrıca çocukların uygun bir asgari yaştan önce çalıştırılmamasını; sağlığını ve eğitimini tehlikeye sokacak; fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişmesini engelleyecek bir işe girmeye zorlanmamasını gerektirmektedir.

Türk Çocuk Hakları Bildirisine göre de 16 yaşından küçük çocuklar çalıştırılamaz.

Ancak Türkiye’nin en gelişmiş illerinden biri olmasına rağmen Bursa’da bile çalıştırılan çocuklar olduğunu görüyoruz. Bunların engellenebilmesi için neler yapabiliriz? Nerelere şikayet edebiliriz? Belki de biz çocukların bu konularda şikayetlerimizi belirtebileceğimiz bir şikayet merkezimiz olsa daha iyi olur.

Çocuklar çalıştırılmasın deniliyor, ama hiçbir uygulama yapılmıyor. Çocuklara şiddet uygulanıyor, çalıştırılan çocuklar sosyal kurumlara gönderilebilir. Sigaraya yapıldığı gibi para cezası uygulanabilir. Çalıştırılan çocuklar yakalandıklarında serbest bırakmamalı eğitim olanağı sağlanmalı. Eğitim aldıktan sonra anne baba sevgisi sağlanmalı. Çalışan çocukların hepsinin bir arada toplanması eğitim verilmesi mümkün değil, ama biryerden başlanmalı. Ayda bir bile olsa bir öğrenci ya da çocuk kaçırıldığında neler yapılabileceği anlatılmalı. Biz çocuklara isteklerimizi dile getirebilmek için her zaman olanak yaratılmalı.

                     
ABDÜLHAMİD
DİNDAR
DAMLA ÖZKAN
GİZEM
ŞENGÜL
CANAN
IŞIK
AHMET
EMRE
ÜSTÜN
İREM
İNSEVER

HÜSEYİN CEVAHİR SÖNMEZ

SEFA MERT
SEVİM
AYÇA
ACAR
BİLAL
EYÜPOĞLU
BERFİN
KARADAĞ
Baro Başkanı
Başkan Yardımcısı
Genel Sekreter
Sayman
Üye
Üye
Üye
Üye
Üye
Üye
Üye

 


Bursa Barosu Başkanı Zeki Kahraman ziyaretin sonunda yaptığı ve çocuklarımızın, sanıldığının aksine toplum hayatımızdaki aksaklık ve eksikliklerin farkında ve bunlara çözüm önerme konusunda da oldukça donanımlı olduklarını belirttiği konuşmasında;

“Geleceğimiz olan çocukları mutlaka dikkate almalı, ürettikleri projelerin gerçekleştirilmesi için çalışmalıyız. Bizim çocuklarımız gelişmiş ülkelerdeki çocuklardan daha zeki ve pratik çözümler üreten bireyler. Ancak sistemin aksaklıklarının giderilememesi nedeniyle bu kıvrak zekalar disipline edilip toplum yararına sunulamıyor.” dedi.

 


 
 

BURSA BAROSU BAŞKANLIĞI - İLETİŞİM BİLGİLERİ - 444 50 99
Adres: Kıbrıs Şehitleri Caddesi Adalet Sarayı G-Blok Kat:1 Osmangazi / BURSA
Telefon (0224) 251 66 06
Faks (0224) 251 62 49
E-Posta baro@bursabarosu.org.tr
CMK Servisi - Telefon (0 224) 272 50 44 – 272 50 67
Adli Yardım Servisi - Telefon (0 224) 223 28 23