Peş peşe ortaya çıkan cinsel istismar ve tecavüz olayları sonrasında yaşanan gelişmelere, Bursa Barosu Çocuk Hakları Komisyonu olarak sessiz kalamazdık.Siirt’te,Manisa’da ve pek çok ilimizde yaşanan,ama çoğu ortaya çıkmayan, üzeri örtülen olayların mağdurları ne yazık ki çocuklardır.Çocuklar en çok korunmaya muhtaç varlıklarımız iken, ne yazık ki BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne imza atmış, sosyal bir devlet tarafından yapılması gerekenlerin yapılmadığını görmek hepimizi derinden yaralamaktadır. (30.04.2010)

30 Nisan 2010

Siirt’te peş peşe ortaya çıkan cinsel istismar ve tecavüz olayları sonrasında yaşanan gelişmelere, Bursa Barosu Çocuk Hakları Komisyonu olarak sessiz kalamazdık.

Sadece Siirt’te değil, Manisa’da ve pek çok ilimizde yaşanan, ama çoğu ortaya çıkmayan, Pervari Belediye Başkanı İsmail Bilen’in dediği gibi kan davasına dönüşmemesi için üzeri örtülen cinsel istismar, tecavüz olaylarının mağdurları ne yazık ki çocuklardır.

İnsanım diyen herkesin içini acıtan cinsel istismar ve tecavüz olaylarının çağımızda hala sürüyor olması bir yana, siyasilerin, yetkililerin bu konuda sessiz kalmaları, hatta bazılarının tepkileri, olaylara duyulan nefreti artırmaktadır.

Çocuklar en çok korunmaya muhtaç varlıklarımız iken, ne yazık ki Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne imza atmış, sosyal bir devlet tarafından yapılması gereken pek çok şeyin yapılmıyor olduğunu görmek de hepimizi derinden yaralamaktadır.

Ailelerin eğitimsizliği, çocukları koruyacak sosyal kurumların yetersizliği, tecavüz mağduru çocuklara zamanında psikolojik destek verilmemesi nedeni ile ileride tecavüz sanığı olma ihtimalinin oldukça yüksek olması gerçeği karşısında, cinselliğin hala ülkemizde tabu olması nedeni ile bu konuda eğitim verilmiyor olması da cinsel istismar vakalarının artış göstermesinin sebeplerindendir. Bu vakaların büyük bir kısmının adli mercilere yansımadığı da dikkate alındığında korkunç bir gerçekle karşı karşıya kalmaktayız. Söyleyecek söz bulmakta zorlansak da sorumluluk sahibi bireyler olarak sessiz kalamayız.

Siirt Merkez ve Pervari ilçesinde yaşanan olaylarla ilgili yayın yasağı konulmasının da, mağdurları değil, failleri korumak ve olayın üzerini örtmeyi amaçladığı, Pervari Belediye Başkanı İsmail Bilen’in açıklamalarından çok net anlaşılmaktadır.

Hele Başkan Bilen’in “Pervari küçük bir yer, hepimiz akrabayız. Olayı kapattık gitti kendi aramızda. Kimse Pervari’nin huzurunu bozmasın. Biz bu olayı kan davasına dönüştürmedik. Biz kendi aramızda kapattık diye kaymakamsız, savcısız ve emniyetten habersiz yapmadık. Onlarla beraber yaptık” demesi, bir hukuk devletinde daha da vahim sonuçlar doğurmaktadır. Adeta suç ve suçlular övülmektedir. Tecavüz olayının, kaymakamın, savcının ve emniyetin bilgisi dahilinde üstünün örtülmesi, suça katılanların korunması, Türkiye’nin hukuk devleti niteliğine açıkça aykırıdır.

Günümüzde Pervari’de yaşanan bu vahim olayda olduğu gibi çocuk suçluların ve çocuk mağdurların artması karşısında bizler Bursa Barosu Çocuk Hakları Komisyonu üyeleri olarak, başta ilgili bakanlıklar olmak üzere tüm yetkilileri sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyor, Siirt ile Manisa’da ortaya çıkan iğrençlikleri ve bunlara sessiz kalıp üstünü örtmeye çalışan yetkilileri kınıyoruz.

Bursa Barosu
Çocuk Hakları Komisyonu