BURSA BAROSU

Baro Başkanımız Zeki Kahraman 12 Eylül’de halk tarafından oylanacak anayasa değişikliği paketi ile ilgili CHP İl Başkanlığının talebi üzerine parti yönetimi ve üye avukatlara konferans verdi. (07.08.2010)


Bu Haberi

Bu Haberi

Tweetle


Bu Haberi

Baro Başkanımızdan CHP’Iilere brifing…

Cumhuriyet Halk Partisi’nin talebi üzerine 12 Eylül Referandumu’nda oylanacak Anayasa Paketindeki değişiklik maddeleri için bilgilendirme konferansı veren Baro Başkanımız Zeki Kahraman, Anayasa Değişiklik Paketindeki 3 maddenin sakıncasına dikkati çekti. “Evet oyunun ülke için olumlu bir sonuç olacağını düşünmüyoruz, Anayasa’da yapılacak bu değişiklikler ülkenin önünü açmayacaktır. Değişiklik paketinde 12 Eylül’den daha geride kalan düzenlemeler bulunuyor” derken, referandumda “hayır” oyu kullanılması yönünde vatandaşlara telkinde bulunacaklarını da sözlerine ekledi.

 

 

 

Paketteki değişiklikleri CHP’lilerle paylaşan Baro Başkanımız, konferans öncesinde ise basın mensuplarının sorularını yanıtlarken konu yine sakıncalı 3 madde idi :

Hukukçuların bu konuda objektif olduğunu ve Bursa Barosu olarak aynı görüşleri bir başka zeminde de söyleyeceklerini belirten Kahraman, biz konuya evrensel ve hukuka uygunluk yönünden bakıyoruz, her dönüşüm ve değişim iyi değildir, geldiğimiz noktada 3 madde dışında bir sakınca görmüyoruz. Ancak bu üç maddedeki değişiklik yargının yürütmenin eline geçmesi anlamına geliyor. Son sekiz yıl içinde yargının ilk derece mahkemelerinde nasıl siyasallaştığını izledik, özel yetkili mahkemelerde hukuk dışı uygulamalara, siyasi tavırlara tanık olduk. Bu uygulama ve örneklerin üst derece mahkemelerinde de olmasından kaygı duyuyoruz. Üst yargı da ve HSYK’da üyelerin neredeyse tamamının yürütme tarafından belirlenmesi anlamına gelen değişikliği onaylamamız düşünülemez. Bu durumda yargının tarafsızlığından ve bağımsızlığından söz edilemez. Yasa maddelerinin tek tek oylanması, çok daha demokratik, çok daha akılcı olurdu. Biz bunları Türkiye’nin önünü açacak değişiklikler olarak görmüyoruz. Türkiyenin önünü hangi maddenin nasıl açacağını da anlamış değiliz. Kurulduğu günden bu yana cumhuriyete ve onun geniş anlatımı olan demokrasiye, bağımsız yargıya inanmış olan Bursa Barosu bu sebeplerle “hayır” oyu kullanılmasından yana telkinlerde bulunacaktır. Referandumun sonucunda “Evet” çıkarsa bu durum büyük sıkıntılara yol açacak” dedi.

 

 

Bu Haberi

 
 

BURSA BAROSU BAŞKANLIĞI - İLETİŞİM BİLGİLERİ - 444 50 99
Adres: Kıbrıs Şehitleri Caddesi Adalet Sarayı G-Blok Kat:1 Osmangazi / BURSA
Telefon (0224) 251 66 06
Faks (0224) 251 62 49
E-Posta baro@bursabarosu.org.tr
CMK Servisi - Telefon (0 224) 272 50 44 – 272 50 67
Adli Yardım Servisi - Telefon (0 224) 223 28 23