Bursa Akademik Odalar Birliği’nin Ağustos 2010 olağan toplantısında alınan kararı gereği planlanan “12 Eylül Referandumu’nda oylanacak Anayasa Paketindeki değişiklik maddeleri üzerine görüşler”in değerlendirildiği konferans Önceki Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Ertuğrul YALCINBAYIR’ın konuşmacı olarak katılımıyla 14 Ağustos 2010 Cumartesi günü BAOB Yerleşkesi Ortak Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. (14.08.2010)

Bursa Akademik Odalar Birliği’nin Ağustos 2010 olağan toplantısında alınan kararı gereği planlanan  “12 Eylül Referandumu’nda oylanacak Anayasa Paketindeki değişiklik maddeleri üzerine görüşler”in değerlendirildiği konferans Önceki Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Ertuğrul YALCINBAYIR’ın konuşmacı olarak katılımıyla 14 Ağustos 2010 Cumartesi günü BAOB Yerleşkesi Ortak Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Ertuğrul Yalçınbayır konuşmasında, 1982 Anayasası'nı kabul eden kanunun kaldırılarak anayasa değişikliğinin yapılması gerektiğini savundu. Anayasa ile kanunların uyum içinde olması gerektiğini vurgulayan Sayın Yalçınbayır, demokrasilerde, kuvvetler ayrılığı ilkesine rağmen, Yasama ile Yürütmenin bazen iç içe girebildiğini ifade ederken, bunun yanlışlığına değindi. 2002 yılından bu yana Anayasa Mahkemesi'ne giden 180 kanunun 80 tanesinin iptal edildiğini, bunun çok önemli bir oran olduğunu belirtti.

Türkiye'nin bağımsızlığının, egemenliğin, demokrasinin ve yargının ne durumda olduğunu özetlerken;

• 1934 yılında bütçenin yüzde 4'ü yargı sistemi için ayrılırken, günümüzde bütçenin ancak binde 7'sinin yargı için ayrıldığını,
  • Cezaevinde kalan 112 bin kişiden yüzde 60'ının tutuklulardan oluştuğunu, bu tutukluların yine 2/3 kadarının bir yıl içerisinde mahkemeye çıkamadığının tespit edildiğini,
  • İdare aleyhine açılan davaların yüzde 60'ının idare aleyhine sonuçlandığını, ortalama yargı süresininse oldukça uzun olduğunu belirtti.

Bursa Barosu’nun hukuk mücadelesine de değinen Sayın Yalçınbayır; Çevre Komisyonu'nun açmış olduğu 100'den fazla dava olduğunu belirtirken, açılan davalardan çıkan mahkeme kararlarının birçoğuna uyulmadığını işaret etti ve bu durumu Türkiye'nin aynadan yansıması olarak nitelendirdi.