BURSA BAROSU

BASIN AÇIKLAMASI - 'Dünya Çocuk Hakları Günü' - Bursa Barosu Çocuk Hakları Komisyonu 24 Kasım 2010 Çarşamba (24.11.2010)


Bu Haberi

Bu Haberi

Tweetle


BASIN AÇIKLAMASI

DEĞERLİ BASIN MENSUPLARI,


İnsan hakları, hepimizin doğmadan önce eşit ve özgür bireyler olarak sahip olduğumuz haklardır. Bu hakların birbirlerinden ayrılması mümkün değildir. Bu hakların herhangi birinin kullanılamaması veya tehlikeye düşürülmesi diğerlerini de tehlikeye düşürür.

Bugün artık tüm dünya biliyor ki, insan hakları ile ilgili gelişmeler sadece ve sadece hukuki düzenlemeler ile mümkün değildir. İnsan hakları bir sorumluluk ve bilinç sorunudur. Tüm mekanizmaların ve bu mekanizmaların bir öğesi olan insanın içselleştirmesi ile ilgili bir sorundur. Bilinçlenme sürecinin tamamlanması ile insan hakları sorunu da ortadan kalkacaktır. İnsan hakları ile ilgili sorumluluklar bir davranış biçimi haline gelecektir. Bunu sağlamanın tek ve geçerli yolu da eğitimdir. Eğitimin en önemli öğesinin de çocuk olduğundan kimsenin şüphesi yoktur. Çocuk Hakları, insan haklarının ihmal edilmeyecek bir boyutudur.

20 Kasım, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda tüm dünya çocukları için evrensel standartları belirleyen çocuk hakları sözleşmesinin imzalandığı tarihtir. 20 Kasım 1989 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen, ABD ve Somali dışında 191 ülke tarafından imzalanarak dünyada üzerinde anlaşılan tek belge olma özelliği taşıyan çocuk hakları sözleşmesi, ülkemiz tarafından da 14 Eylül 1990 tarihinde imzalanmış, 17 Ocak 1995’te de yürürlüğe girmiştir.

Bu sözleşme “dünya çocuklarının insan hakları anayasası” sayılmaktadır. Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre “Ulusal yasalarca daha genç bir yaşta reşit sayılma hariç, 18 yaşın altındaki her insan çocuk sayılır” ve sözleşme çocukların yaşama, korunma, gelişim ve katılım haklarını güvence altına almaktadır.

Sözleşmenin temel ilkeleri çocuk hakkında yapılacak işlemleri belirlerken yetişkinlere yol gösterecek önemli kriterleri belirlemiştir.

• 18 yaşına kadar herkes çocuktur.
• Çocuk hakkında alınan her türlü kararda, çocuğun görüşü alınmalıdır.
• Çocuk ile ilgili her işlemde çocuğun yüksek yararı gözetilmelidir
• Çocuklar, her hangi bir ayrımcılığa maruz kalmaksızın, eşit olarak ve doğuştan haklara sahiptir
• Ana babanın sorumluluğu esastır. Devletler ana babanın bu sorumluluklarını yerine getirmesine destek olmalı, ana – baba bu sorumluluklarını yerine getiremiyorsa devlet bu sorumluluğu üstlenmelidir.

Çocukların refahı alanında, çocukların yaşatılması, korunması ve geliştirilmesi açılarından yeni yaklaşımlar ve standartlar getiren Çocuk Hakları Sözleşmesi çocukların yetiştirilmesinde toplumun, devletin ve ailenin sorumluluklarını, yeni ilke ve standartlarla açıklamaktadır. Bu ilke ve standartlarla "nitelikli insan"ın yetiştirilmesi temel hedef olarak belirlenmiştir. Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde çocuğun sağlığı, gelişimi, eğitimi ve katılımı temel konular olarak ele alınmaktadır. Temel konular çerçevesinde çocuk ihmal ve istismarı önemli yer tutmaktadır. Çocuk hakları fikri geleceğe giden yolu gösteren bir işaret feneri olabilir. Ama bu aynı zamanda çocukların hangi sıklıkta en çirkin ve en acı insan etkinliklerinin kurbanı olduğunu da göstermektedir. Çocukların cinsel istismarı yetişkinlerin en acımasız ve insanlık dışı yaklaşımının bir göstergesidir ve maalesef bunu engelleme konusunda toplum olarak, aileler olarak, yetişkinler olarak üzerimize düşeni yeterince yapamamaktayız.

İnsan hakları ve çocuk hakları konusunda kurulduğu günden bu yana duyarlı davranan ve sorumluluk yüklenen Bursa Barosu her türlü hak ihlalinde ve çocuk istismarında hukuki yardımda bulunduğu gibi genelde insanımıza ve çocuklarımıza haklarının öğretilmesi konusunda sürekli çalışmalar yapmaktadır. Bu konuda açılmış olan davaları titizlikle takip etmektedir. Sadece basına yansıyan davalar değil basına yansımayan ancak çocukların yardıma ihtiyacı olan davalar da takip edilmektedir. Bursa barosu doğrudan kendi görev alanı olmamakla birlikte çocuklarımıza Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Atatürk’ün anlayışı ile sadece hukuki yardımda bulunmakla yetinmemekte onların çağdaş dünyada yerini almaları ve kendilerini ifade edebilmelerini sağlayabilmelerinin yolunu açabilmek adına başka faaliyetlerde de bulunmaktadır.

Hepimiz çocuklarımızı çok seviyor ve titizlikle yetiştirmeye çalışıyoruz. Ancak haklar çerçevesinde onları ve ilişkilerimizi değerlendirmek, çoğu zaman atladığımız önemli bir noktadır. Bugün itibarıyla artık çocuk hakları ve çocuk olmak kavramları üzerinde daha çok düşünelim. Onlar bizim geleceğimiz derken bunu sözde bırakmayalım. İnsanlığın geleceği olduğunu düşünelim. Böylece çocuğumuzu ve onunla olan ilişkimizi daha anlaşılır ve anlamlı kılabiliriz.

En küçük yaşlardan başlayarak çocuklara yapılacak yatırım ne bir hayırseverlik nişanesi ne de savurganlıktır. Tersine uzun dönemli kalkınmayı sağlamanın en önemli yoludur. Tüm insanlık için çocukların yaşaması, gelişmesi, korunması ve mutluluğundan daha önemli hiçbir görev olamaz.

Bu nedenle biz yetişkinler, çocuklara yaptığımız haksızlığı sorgular ve eksiklerimizi kabul edersek yarınlara söyleyecek başka sözlerimiz olabilir. Aksi taktirde 20 Kasımlar çocuklar için hiçbir anlam ifade etmeyecektir.

Bu düşüncelerle barışın, sevginin, hoşgörünün hakim olduğu bir dünyada yaşama dileğiyle tüm dünya çocuklarının Dünya Çocuk Hakları Gününü kutlarız.

Bursa Barosu
Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı
Av. Murat TORUK

 
 

BURSA BAROSU BAŞKANLIĞI - İLETİŞİM BİLGİLERİ - 444 50 99
Adres: Kıbrıs Şehitleri Caddesi Adalet Sarayı G-Blok Kat:1 Osmangazi / BURSA
Telefon (0224) 251 66 06
Faks (0224) 251 62 49
E-Posta baro@bursabarosu.org.tr
CMK Servisi - Telefon (0 224) 272 50 44 – 272 50 67
Adli Yardım Servisi - Telefon (0 224) 223 28 23