Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu Bursa Barosu Başkanı Zeki Kahraman’ı ziyaret ederek avukatlık mesleği ve yargının sorunlarının çözülmesi için görüşmelerde bulundu. (06.12.2010)

“Demokrasiye giden yol özgür savunmadan geçer”

Bursa Barosu, avukatlık mesleği ve yargının sorunlarının çözülmesi için Ankara Barosu ile omuz omuza verdi. Bursa Barosu Başkanı Zeki Kahraman’ı ziyaret eden Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu, bir ülkede sistemin demokratik mi, antidemokratik mi, özgürlükçü mü, faşist mi olduğuna avukatların konumuna bakarak karar verilebileceğini söyledi. Bursa Başkanı Kahraman da, demokrasiye giden yolun savunmadan geçtiğini ifade etti.

Bursa Barosu’nda gerçekleşen ziyarette konuşan Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu, baroların iki önemli görevi olduğunu hatırlattı. Birincisinin mesleki sorunları çözmek ve değerini artırmak, diğerinin ise hukukun üstünlüğünü korumak ve geliştirmek olduğunu hatırlatan Feyzioğlu, “Meslek avukatlık, görev hukukun üstünlüğünü savunmak. Birbirini tamamlayan görevler. Mücadeleyi birlikte yürütmek zorundayız” dedi.

Adliyenin birikmiş dağ gibi sorunları bulunduğuna işaret eden Ankara Barosu Başkanı Feyzioğlu, avukatların gereken itibari görmediğini, her meslektaşının güne dilekçelerinin hakim tarafından okunup okunmadığı şüphesiyle başladığını belirtti. Hiçbir çağdaş ülkede avukatların böyle bir kaygı taşımadığını savunan Metin Feyzioğlu şöyle konuştu:
“Sistemden avukatı çıkarırsanız, dışlarsanız olmaz. Çünkü yargılamaya adil olma niteliğini veren avukatlardır. Sistemin demokratik mi, antidemokratik mi, özgürlükçü mü faşist mi olduğuna, avukatların konumuna bakarak karar verebilirsiniz. Bu ülkede temel demokrasi sorunu vardır. Bunun en iyi hissedileceği yerler de adliyelerdir.”

Bursa Barosu Başkanı Zeki Kahraman ise sorunların çözümünde Ankara Barosu ile hem düşünsel, hem de eylemsel birliktelik içinde olduklarını ifade etti. Kahraman, “Meslektaşlarımızın sorunlarının çözümü için uğraşırken bir taraftan da toplumsal yaşantıya birebir temas zorunluluğumuz var. Bursa Barosu siyaset yapıyor söylemlerini göğüsleyerek bugünlere geldik. Ama ne yazık ki demokrasi ve insan hakları söylemleri gerçeği yansıtmıyor. Türkiye’de yaşanan hukuksuzluğun ta kendisi, birkaç yıldır süren malum soruşturmadır” dedi.