BASIN AÇIKLAMASI: 'Haksızlığı yapan hakim de olsa bedelini ödemeli' (08.12.2010)

“Haksızlığı yapan hakim de olsa bedelini ödemeli”

Yargıç ve savcılar hakkında tazminat davası açılmasını engelleyen yasal düzenleme girişimini eleştiren Bursa Barosu Başkanı Zeki Kahraman, kişilere ve olaylara özel yasa çıkarılamayacağını, hakim ve savcıların da kimsenin korumasına muhtaç olmadığını söyledi.

Hükümetin, Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın 9 hakimi bin 500’er lira tazminata mahkum ettirmesi üzerine, TBMM Plan-Bütçe Komisyonu’nda 150 maddeye yaklaşan torba yasaya dahil ettiği düzenlemeyle ilgili görüşlerini açıklayan Bursa Barosu Başkanı Kahraman şunları söyledi:

“Kişilere ve olaylara özel yasa çıkarılması ileri demokrasilerin bir alışkanlığı olmadığı gibi sıradan demokratik ülkelerin de alışkanlıklarında yer almaz. Bir yandan herkes yaptığı haksız, hukuksuz eylem ve işlemlerin hesabını yargı önünde vermeli derken, diğer yandan bunu daraltan olaylara ve kişilere özgülenmiş düzenlemeler yapılması hükümetin demokrasiyi içine sindiremediği ve hala kendi savcı ve yargıcı olduğunu kabul ettiği anlamına gelir. Oysa yargı mensupları kimsenin korumasına muhtaç değildir. Onlar yetkilerini milletten ve yasalardan alır, bunun bedelini de öderler.”

Bursa Barosu Başkanı Zeki Kahraman, vatandaşların, usul kurallarına uymama veya keyfi adli işlemlerden ötürü, soruşturma veya yargılama sırasında gördükleri maddi ve manevi zararları, CMK’nın 141. maddesi gereğince devletten isteyebileceklerini belirtti. Kahraman, vatandaşa aynı hakkın Anayasanın 19. maddesinde de verildiğini belirterek, haksız tutuklamadan dolayı mağdura maddi ve manevi tazminat ödenmesine hükmedilen pek çok içtihat bulunduğunu hatırlattı.

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Prof. Dr. Mehmet Haberal, 9 hakim hakkında haksız işlem yaptıkları iddiasıyla tazminat davası açmış, mahkeme de hakimleri bin 500’er lira tazminat ödemeye mahkum etmişti. Bunun üzerine hükümet, hakimlere dava açılma koşullarını daraltan, ayrıca hükmedilen tazminatları devletin ödemesi yönünde düzenleme yaparak, torba yasaya dahil etmişti.