BASIN BÜLTENİ: 'Kulluk anlayışından kurtulmadan insan hakları sorunu bitmez' (10.12.2010)

“Kulluk anlayışından kurtulmadan insan hakları sorunu bitmez”

Bursa Barosu Başkanı Zeki Kahraman, Türkiye’de insan hakları ihlallerinin önlenebilmesinin, toplumun kulluk anlayışından sıyrılıp hak arama bilincine erişmesiyle mümkün olacağını söyledi.

10 Aralık İnsan Hakları Günü nedeniyle açıklama yapan Bursa Barosu Başkanı Kahraman, temel olarak insan haklarının, diğer tüm haklardan önce geldiğini belirterek, temel felsefenin sadece yaşamak değil, “insanca yaşamak” olması gerektiğini kaydetti. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabulünün üzerinden geçen onca yıla rağmen dünyanın her yerinde insanlık dışı uygulamaların, savaşların sürdüğüne dikkat çeken Kahraman, Türkiye’deki durumu özetlerken de şunları söyledi:
“Türkiye yakın tarihe kadar insan hakları ihlalleri konusunda dünya ülkeleri sıralamasında başlarda yer alıyordu. Son yıllarda bu konuda yapılan düzenlemelerle mevzuat anlamında büyük bir sorun kalmadı. Mevzuat eksikliği olmamasına karşın hala insan hakları ihlallerinin yaşanıyor olmasının nedeni anlayıştadır. Hem insanlarımızın, hem de ülke yöneticilerinin anlayışındadır. İnsanlarımızın özgürce, insanca yaşayabilmeleri, geçmişten gelen kulluk anlayışıyla ilintilidir. Bu anlayışın bugünden yarına değişmesi olanaksızdır elbette. Toplum ancak bu anlayıştan kurtulduğunda, hak arama bilincine eriştiğinde insan hakları diye bir sorunumuz kalmayacaktır. Burada devlete ve siyasi kadrolara düşen görev, hem eğitim programları hem de teşvikle toplumu hak arama bilincine eriştirmektir.”

Zeki Kahraman, insan hakları bağlamında güncel iki konuya da değinerek, öğrencilerin siyasilere yumurta atmasını da, hak talebinin dışa vurumu olarak değerlendirdi. Kahraman ayrıca, kadınların özgürlüğünü kısıtlayan türbanın bir özgürlük aracı olarak sunulmasının da anlaşılır olmadığını, dolayısıyla devletten özgürlük adına özgürlük kısıtlayıcı talepte bulunulduğunu ifade etti.

Bir hukuk kurumu olarak Bursa Barosu’nun 101 yıllık tarihi boyunca insan hakları savunuculuğu yaptığını kaydeden Zeki Kahraman, toplumun hak arama bilincini artırmak için de ilkokullardan başlayarak pek çok platformda eğitim çalışmalarını sürdürdüklerini de sözlerine ekledi.