BURSA BAROSU

Marmara ve Ege Bölgesi Baroları genişletilmiş baro başkanları toplantısının beşincisi 16 Ocak 2011 Pazar günü İstanbul Barosu'nun ev sahipliğinde gerçekleştirildi. (18.01.2011)


Bu Haberi

Bu Haberi

Tweetle


İstanbul Barosu'nun ev sahipliğinde gerçekleştirilern toplantıda; TBB Adli Yardım Yönetmeliği Değişiklik Taslağı, CMK’da (Zorunlu Müdafilik) yaşanan sorunlar, Avukatlık Yasası ve güncel konulardaki gelişmeler değerlendirildi.

Toplantı sonunda Adli Yardım ve sorunları ile CMK’da(Zorunlu Müdafilik) yaşanan sorunlar bağlamında varılan ‘Mutabakat Tutanağı’ ve ‘Basın Açıklaması’ yayımlandı.

 


MARMARA VE EGE BÖLGELERİ BARO BAŞKANLARI TOPLANTISI
BASIN AÇIKLAMASI


İstanbul, 17.01.2011


Marmara ve Ege Bölgeleri Baro Başkanları, 16 Ocak 2011 tarihinde, İstanbul’da toplanarak mesleki sorunlar ile hukuk bağlamındaki güncel siyasal gelişmeler konusunda aşağıdaki saptamaları kamuoyu ile paylaşmayı gerekli görmüştür:

Türkiye’de yaşanan son siyasal gelişmeler ile yargı alanında yapılan düzenlemeler ve bu çerçevede gelişen son nokta, yargı bağımsızlığının tümüyle yitirildiği bir evredir. Yargının iktidar tarafından “ele geçirilmesi” mantığı ile oluşturulan bu yeni aşama, “iktidar savcısı” ve “iktidar yargıcı” gibi yeni kavramların doğumuna yol açmıştır. Yargı eliyle örgütlü olarak geliştirilmekte olan bu süreç büyük bir kaygıyla izlenmektedir.

Özellikle de HSYK’nın yani dönem yapılanmasını izleyen evrede yaptığı atamalar, düzenlemelerin amacını göstermesi bakımından öğretici olmuştur. HSYK’nın bundan sonraki uygulamalarının dikkatle izlenmesi gereği, baroların temel görevi olacaktır.

Siyasal iktidarın yargıya yönelik tasarrufları sonucunda oluşturduğu hukuk dışı ortam, CMK 250 uyarınca görevlendirilen Mahkemeler eliyle açıkça yürürlüğe konmuştur. Bu mahkemeler, soruşturma safhasında “gizlilik” adı altında başlatılan hukuk ve kanun dışı uygulamalarını çekinmeden sergilemekte, delilerle ve tutuklamanın tehdit ve cezaya dönüştürülmesi ile korku imparatorluğunu yargı eliyle kurmaktadırlar.
Bu mahkemelerin ivedilikle kapatılması gerektiği konusunda tam bir mutabakat sağlanmıştır.

Özel yetkili olarak nitelendirilen Mahkemeler eliyle yaşatılan bu baskıcı uygulama, yeterli olmasa gerek ki, Anayasa Mahkemesi’nin de özel olarak yetkilendirilmesi suretiyle Süper Temyiz Mahkemesi olarak konuşlandırılması süreci başlatılmıştır. Bu yolla AİHM’ne başvuru yolunun da sınırlandırılması amaçlanmaktadır.

Bütün bu gelişmeleri “ileri demokrasi” adı altında geliştirilen bir süreçte cereyan etmekte olmasına özellikle dikkat çekmek gereği duyulmuştur. Avukatlık Kanunu’nun 76 ve 95. Maddelerinin kendilerine verdiği görevle, hukuk devleti ilkelerini gözetmek konumunda bulunan Baroların bu mücadelesinin bundan sonra da devam ettirilmesi varlık nedeni olarak nitelendirilmektedir.

Bugün yürütülen yargı reformu tartışmalarında, savunmanın yeri, hak ve olanaklarının genişletilmesi hiçbir kesim tarafından seslendirilmemektedir. Oysa devletin meşruiyetinin temeli adalet; adaletin meşruiyetinin temeli de savunmadır.

Balıkesir Barosu Başkanı

Bursa Barosu Başkanı

Edirne Barosu Başkanı

Tekirdağ Barosu Başkanı

Yalova Barosu Başkanı

Aydın Barosu Başkanı


Denizli Barosu Başkanı

İstanbul Barosu Başkanı

İzmir Barosu Başkanı

Manisa Barosu Başkanı

Muğla Barosu Başkanı

Uşak Barosu Başkanı


 
 

BURSA BAROSU BAŞKANLIĞI - İLETİŞİM BİLGİLERİ - 444 50 99
Adres: Kıbrıs Şehitleri Caddesi Adalet Sarayı G-Blok Kat:1 Osmangazi / BURSA
Telefon (0224) 251 66 06
Faks (0224) 251 62 49
E-Posta baro@bursabarosu.org.tr
CMK Servisi - Telefon (0 224) 272 50 44 – 272 50 67
Adli Yardım Servisi - Telefon (0 224) 223 28 23