BASIN AÇIKLAMASI (19.09.2011) - BURSA BAROSU KADIN HUKUKU KOMİSYONU (22.09.2011)

BASINA VE KAMUOYUNA

Hakimler ve Savcılar Yüksel Kurulu (HSYK), ‘’yargının iş yükünün azaltılması, Yargının hızlandırılması ve sorunların tespit edilmesi” konulu toplantısında hakim ve savcıların yaptığı önerilerin olduğu raporu sunmuştur. Bu raporda yıllarca kadınların verdiği mücadeleler sonucunda kaldırılan “kadınlar tecavüzcüsüyle evlensin, dava kapansın” maddesinin yeniden yürürlüğe konulması talebi ve 15 yaşından küçüklere karşı rızaen cinsel ilişki suçlarının ceza miktarının düşürülmesinin yer aldığını öğrenmiş bulunmaktayız.

Bursa Barosu Başkanlığı Kadın Hukuku Komisyonu ve Çocuk Hakları Komisyonu olarak; yıllardır Kadına ve çocuğa karşı şiddet ve tecavüzün durdurulması konusunda verilen mücadelelerin sonucunda elde edilen ceza yaptırımlarının sırf Hakim ve Savcıların bazılarının dava dosyalarının insan hayatı olduğu gerçeğini unutarak ve Adalet Bakanlığından yeni Mahkemeler kurulması ve yeni personel talebi ile çözülecek konuya bu şekilde eskiye dönüş düzenlemeleri talep etmelerini KINIYORUZ.

Unutulmamalıdır ki Kadına ve çocuğa karşı şiddet ve tecavüz bir toplumsal sorundur ve bu sorunun çözümü kadının ve çocuğun tecavüzcüsü ile evlenmesi ve davaların bu sebeple bitirilmesi değildir.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun hazırlamış olduğu raporda sadece hakim ve savcıların iş yükünü azatlamayı amaçladığı ileri sürülmektedir.

Hiçbir kurum ve kuruluş Kadın ve çocuğa karşı işlenen insanlık suçunda kadın ve çocuğu heba etmeyi öneremez öneriyor ise dönüp kendi içsel eleştirisini yapmalıdır. Dava dosyaları sadece bitirilmesi gereken iş değildir, dava dosyalarının içerisinde insan hayatları olduğu asla unutulmamalıdır.

İş yükünün azaltılması için kadın ve çocukların hayatları üzerinden öneriler sunulmasını kınıyoruz.

’Tecavüze uğrayan; tecavüzcüsüyle veya tecavüzcülerinden biriyle evlensin’

Asla savunulacak veya önerilecek bir çözüm olmadığı gibi bizce bu bir insanlık ayıbıdır. Kanun koyucunun bu ayıptan dönmüşken sırf iş yükü azaltılması için aynı ayıba dönülmesi konusundaki önerileri asla ve asla kabul etmemelidir.

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ ile KADININ, ÇOCUĞUN İNSAN HAKLARI ve ÖZGÜRLÜKLERİ MUCADELESİ VEREN BURSA BAROSU KADIN HUKUKU KOMİSYONU İLE BURSA BAROSU ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU OLARAK BU TÜRDEN GİRİŞİMLERİN KARŞISINDA OLDUK, OLMAYA DA DEVAM EDECEĞİZ. 19.09.2011

KADIN HUKUKU KOMİSYONU ADINA
AV.NEVİN CANBAZ