BURSA BAROSU

BASIN BİLDİRİSİ (28.12.2011) (29.12.2011)


Bu Haberi

Bu Haberi

Tweetle




BASIN BİLDİRİSİ
28.12.2011

Değerli meslektaşlarım, değerli basın mensupları hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Basın toplantımıza hoş geldiniz.

Bugünkü basın toplantımızın konusu; kısaca HMK dediğimiz Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun uygulamalarından kaynaklanan sorunları dile getirmek ve çözüm talebimizi paylaşmaktır.

Bilindiği gibi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu 1 Ekim 2011'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Birçok yönden çağdaş ve modern düzenlemeler içeren, adalet mekanizmasını hızlandıran bu kanunun uygulanmasıyla birlikte toplumsal anlamda da bazı sorunlar ortaya çıktı.

Kanuna göre Hukuk, Aile, Ticaret, Kadastro, Tüketici, Fikri ve Sınai Haklar mahkemeleriyle birlikte Ticaret ve Denizcilik İhtisas Mahkemeleri'nde dava açılmadan önce, bu davalarla ilgili masrafların peşin ödenmesi gerekiyor.

Avukat arkadaşlarımızdan son dönemde bize iletilen en önemli sorun yeni HMK'da dava açılırken alınan dava gider ve harçların yüksekliği şikayetidir.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre davacılar dava açmadan önce, davada yapılacak işlemlere göre belirlenen miktarları "Gider Avansı" olarak yatırdıktan sonra dava açabiliyor. Yatırılan avansın tamamı harcanmazsa, kalan kısmı dava sonunda ilgiliye iade ediliyor. Bu uygulamayla birlikte, daha önce dava sonunda tahsil edilen giderler dava başlamadan davacıdan tahsil edilmiş oluyor. Böylece daha önce 30 veya 40 lira masrafla açılan davalar şimdi, dosyanın içeriğine göre 300 ile 1500 TL arasında ödeme yapıldıktan sonra açılabiliyor.

Mesela, işten atılmış bir vatandaşımız işe iade davası açmak istiyor. Avukat bu kişiden 1000 lira masraf istiyor. Vatandaşımız zaten işten atılmış, bunu nasıl ödeyecek? Yani bu parayı işsiz bir adamdan istemek "Sen bu davayı açma" demek gibi bir şey. Özellikle iş ve aile hukuku davalarında, dava açmak isteyenler avukatların bu parayı yatırmasını istiyor. Bu da avukatları zor durumda bırakıyor. Mesela, en basit bir iş davası için bile asgari ücretin bir buçuk kati gider talep edilmektedir.

Evlilikte katkı payının tespiti gibi daha çok geliri olmayan ama boşanma davası açmak zorunda kalan kadınlarımızın talep ettiği dava türünde ise giderler 1500 TL - 1600 TL gibi ciddi rakamlara ulaşmıştır.

Bu durum insanlarımızı zorlamakta, haklı olan insanlar davalarını parasızlıktan açmayarak haklarından vazgeçmektedir. Adaletin hızlanması şüphesiz ki önemlidir ancak bir hakkın dava giderlerinin yüksekliği nedeniyle kaybolması bizim açımızdan daha önemli ve acildir.

Bizler bu sorunları dile getirerek, çözüm taleplerimizi ileterek bu kanunun daha etkin bir biçimde uygulanmasını temin etmek için uyarılarımıza devam edeceğiz.

Bu nedenle, biz Bursa Barosu olarak sayın Adalet Bakanımıza bu konuyu içeren dilekçemizi göndereceğiz, keza meslektaşımız olan Bursa Milletvekilleri sayın İsmail Aydın, sayın Hakan Çavuşoğlu, sayın M. Kemal Şerbetçioğlu ve Sayın Avukat İsmet Su'ya da sorunumuzu iletmiş bulunuyoruz.

Kendileri bizlere bu konuda çalışacaklarını ve çözümü için yardımcı olacaklarını belirtmişlerdir.

Değerli meslektaşlarım, değerli basın mensupları basın toplantımıza katılmanızdan dolayı hepinize teşekkür eder saygılar sunarım.


Av. Zekeriya BİRKAN
Bursa Barosu Başkanı

 

 
 

BURSA BAROSU BAŞKANLIĞI - İLETİŞİM BİLGİLERİ - 444 50 99
Adres: Kıbrıs Şehitleri Caddesi Adalet Sarayı G-Blok Kat:1 Osmangazi / BURSA
Telefon (0224) 251 66 06
Faks (0224) 251 62 49
E-Posta baro@bursabarosu.org.tr
CMK Servisi - Telefon (0 224) 272 50 44 – 272 50 67
Adli Yardım Servisi - Telefon (0 224) 223 28 23