FAİLİ MEÇHULLER AYDINLATILSIN. HİÇBİR ZULÜM KİMSENİN YANINA KALMASIN. (24.01.2012)

B A S I N B Ü L T E N İ
24 OCAK 2012

“FAİLİ MEÇHULLER AYDINLATILSIN.”
“HİÇBİR ZULÜM KİMSENİN YANINA KALMASIN.”

Bursa Barosu Başkanı Zekeriya Birkan, başta Uğur Mumcu olmak üzere faili meçhul tüm cinayetlerin aydınlatılması ve sorumluların cezalandırılması çağrısında bulundu.

Bursa Barosu Başkanı avukat Zekeriya Birkan, Uğur Mumcu’nun katledilişinin 19. yılı nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Bursa Barosu olarak, aydınların katledilmesini lanetlediklerini belirten Birkan, “Başta Uğur Mumcu olmak üzere faili meçhul cinayetlere kurban gidenleri rahmetle anıyoruz. Bu cinayetleri işleyenlerden bir an önce hesap sorulmalıdır” dedi.

Türkiye’nin son dönemde hukuk devleti olma yolunda önemli adımlar attığını, ancak bunların yeterli olmadığını dile getiren Birkan, “Hala birçok konuda eksiğimiz var. Darbecilerin mahkeme önüne çıkarılmaya başlandığı, ancak hala darbecilerin yaptığı anayasanın yürürlükte olduğu garip bir durum ile karşı karşıyayız” diye konuştu.

ÖNCELİKLE YENİ, SİVİL BİR ANAYASA ŞART

Her şeyden önce mutlaka, toplumun tüm kesimlerinin görüşlerinin alındığı, yeni, sivil bir anayasanın hazırlanması gerektiğine vurgu yapan Birkan, ancak, böyle bir anayasa ile yasaların daha demokratik, çağdaş ve özgürlükçü olabileceğine işaret etti.

Açıklamasında ülke yöneticilerine ve sivil toplum kuruluşlarına seslenen Bursa Barosu Başkanı Birkan, “Ülkemiz idarecilerinden tüm sivil toplum kuruluşlarından talebimiz şudur: Artık bu ülkede şu ya da bu şekilde cinayetleri işleyenler karanlıkta kalmasın.

Uğur Mumcular ve diğer aydınlarımız ölmesin, cinayetler karanlıkta kalmasın. Uludere’de genç insanlarımız ölmesin. Diyarbakır’da sadece bir çukura 19 kişiyi gömenler cezasız kalmasın” şeklinde konuştu.

ÇUKURLARDA BİZ DE OLABİLİRİZ

“Bu katliamları yapanların cezalandırılmaması durumunda yarın o çukurlardan birinde kendimizin de olabileceğimizi unutmayalım” diyen Birkan, şunları söyledi:

“Demokrasi yolunda emin adımlarla ilerleyelim Ülkemiz, devletimiz, askerimiz, polisimiz her şey şeffaf olsun. Yapılan hiçbir zalimlik –zülüm kimsenin yanına kâr kalmasın. Bu meyanda aydınlarımızı vatandaşlarımızı öldüren ve öldürtenler mutlaka hesap versin. Sadece 1980 darbesini değil, askeri vesayet ile 28 Şubat’ta demokrasiye müdahale edenler de, balans ayarı çekenler de soruşturulsun ve hesabını versinler. Demokrasilerde balans ayarını sadece halkın yapabileceğini herkes öğrensin.”

Zekeriya Birkan, Türkiye’de en küçük olaylarda bile seslerini çok çıkaran, ortalığı ayağa kaldıran bazı kesimlerin nedense bugünlerde seslerini çıkarmadıklarını kaydederek, “Bir hususu daha belirtmek isteriz. Ülkemizde en ufak olaylarda bile sesi çok çıkanlar ve ortalığı ayağa kaldıranlar bugün faili meçhullerin, aydınların katledilmesinin aydınlatılması, darbecilerin yargı önüne çıkarılması gibi önemli gelişmelerde seslerini çıkarmıyor, biz bunu anlayabilmiş değiliz” dedi.

Birkan, açıklamasının son bölümünde faili meçhullere kurban giden tüm aydınları ve vatandaşlarımızı rahmetle anarak, yakınlarına başsağlığı diledi.