5 Nisan Avukatlar Günü Etkinlikleri kapsamında, 05.04.2012 Perşembe günü Adalet Sarayı Bahçesinde çelenk sunma töreni düzenlendi. (09.04.2012)

Bizleri bu güzel günümüzde yalnız bırakmayan
Değerli Protokol ,değerli meslektaşlarım ,değerli basın mensupları hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum.

Demokrasinin özgürlüklerin ihsan hak ve hürriyetlerinin yılmaz savunucusu tüm meslektaşlarımın 5 Nisan avukatlar gününü kutluyorum.

Konuşmama başlamadan önce Afyonda hain bir saldırı sonucu öldürülen meslektaşımızı rahmetle anıyorum ailesine ve meslektaşlarımıza başsağlığı diliyor ve bu saldırıyı nefretle kınıyorum.

Değerli protokol değerli meslektaşlarım.
Bir ülkede demokrasinin ve özgürlüklerin olup olmadığının öğrenilmesinin en kolay yolu o ülkede baroların ve avukatların mesleklerini icra ederken ne kadar özgür olup olmadıkları ile doğru orantılıdır.

Eğer avukatlar mesleklerini icra ederken korkusuzca kendi güvenliklerinden endişe etmeden başkalarının haklarını savunabiliyorlar ise evet o ülke demokratik özgürlüklerin olduğu bir hukuk devletidir.

Yasalarınıza istediğiniz kadar demokrasi istediğiniz kadar özgürlük hukukun üstünlüğü yazmakla asla hukuk üstün olmaz ,asla o ülke demokratik olmaz olamaz

Kısaca biz avukatların özgürlüğü ve Güvenceleri demokrasinin de teminatıdır.

Değerli protokol değerli meslektaşlarım.

Üzülerek ifade etmek zorundayım ki ülkemizde halen biz avukatların özgürlükleri ve güvenlikleri tam olarak sağlanabilmiş değildir.

Barolardan ve avukatlardan kuşatılmış dar bir alanda mesleklerini icra etmeleri istenmektedir. Bunun temelinde ki en büyük neden ülkemizin bir türlü demokratik, hukukun üstün olduğu evrensel anlamda özgürlüklerin uygulandığı bir sisteme geçememesidir.

Her on yılda bir farklı farklı gerekçelerle darbelerin yapıldığı ve maalesef darbecilerin yaptığı anayasa ile yönetilen ülkemizde bundan farklı bir durum olması da beklenemez.

Darbeler dönemi ve devamında tüm toplum baskı altında tutulduğu gibi toplumun hak ve hukukunu bireyin özgürlüklerini savunacak olan avukatlarda baskı altında tutulmaktadır.

Ne garip bir ironidir ki tüm baskıları darbeleri yapanlar , özgürlükleri tanımayanlar yok edenler dahi kendilerini savunmak haklarını korumak için bir avukata ihtiyaç duymaktadırlar.
Ülkemizde bir milat olan ve yargılanmaya başlanan 12 Eylül darbecilerinin de haklarını meslektaşlarımız korumaktadır.

Değerli meslektaşlarım
Avukatların önlerindeki engeller bir an önce kaldırılmalıdır. Mutlaka yeni bir anayasa yapılmalı bu yeni anayasa ışığında yasalar güncellenmelidir.Avukatların hak ve hukukunu koruyan,yapmış oldukları savunmalar almış oldukları vekaletlerdeki kişilerin siyasi sosyal kimlikleri nedeniyle hiçbir meslektaşımız tutuklanmamalı taciz edilmemelidir.

Mutlaka yeni bir avukatlık yasası çıkmalıdır.

Yargının kurucu unsuru olan avukatlar gözaltına alınma tutuklanma korkusundan kurtarılmalıdır. Unutmayınız ki avukatlar ve barolar susturulursa faşizm ve despotizm yakındır.

Değerli meslektaşlarım değerli basın mensupları

Eğer bir ülkede hukuk , demokrasi yoksa sizin haklarınızı savunacak avukatlar yoksa herkes bilsin ki sizlerin hayatı da malı mülkü de zenginliği de başkalarının elinde birer oyuncaktan ibarettir.

Değerli meslektaşlarım değerli basın mensupları

5 Nisan avukatlar günü vesilesi ile yüksek sesle haykırıyoruz
Şu veya bu şekilde haklarında suçlama yapılarak tutuklanan tüm meslektaşlarımızın bir an önce tahliye edilmelerini ,

Sudan bahanelerle güç gösteresi ve ego tatmini için meslektaşlarımızın gözaltına alınmalarını kolluk kuvvetleri tarafından darp edilmelerinin önlenmesini şiddetle talep etmekteyiz.

Şunu hiç kimse unutmasın bir gün herkesin bir avukata ihtiyacı olabilir.Darbecilerin özgürlük düşmanlarının bile

5 Nisan avukatlar gününüzü tebrik ediyor ülkemize demokrasi ve özgürlüklerin gelmesini diliyor. Hepinize meslek hayatında başarılar sağlık ve mutluluklar diliyorum. 05/04/2012

Zekeriya BİRKAN
Bursa Barosu Başkanı