KORUPARK ADLI PROJENİN YAPIMINA YÖNELİK İŞLEMLERİN İPTALİ İÇİN AÇILAN DAVADA ALINAN YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VE BUNDAN SONRAKİ İŞLEYECEK HUKUKİ SÜREÇLE İLGİLİ OLARAK BARO BAŞKANI AV.ASUDE ŞENOL 17.05.2007 PERŞEMBE GÜNÜ BAROEVİNDE BASIN AÇIKLAMASI YAPTI. (17.05.2007)

17 Mayis 2007

Emek Belediyesi sinirlari içinde insaa edilen ve kamuoyunda Korupark olarak bilinen projeye ait, kamu yarari ilkesi gözardi edilmesiyle, yasa ve yönetmeliklere aykiri yapilan imar düzenlemelerinin iptali için, Bursa Barosu Baskanligi, Mimarlar Odasi Bursa Sube Baskanligi, Sehir Plancilari Odasi Bursa Sube Baskanligi, Lüffi Kirayoglu ve Levent Gencelli tarafindan Emek Belediye Baskanligi ile Bursa Büyüksehir Belediye Baskanligi aleyhine Bursa Ikinci Idare Mahkemesi' nde 5.7.2006 tarihinde dava açilmistir.

Ilgili belediyelerce 1/5000 ölçekli Nazim Imar Plani ve 1/1000 ölçekli Uygulama Imar Planinda yapilan degisiklikler ile verilen ruhsatlarda, açik hukuka aykirilik, giderilmesi güç ya da imkansiz zarar bulundugundan yürütmeyi durdurma isteminde bulunulmustur. Dava sürecindeki zaman alici islemler, davalilar ile onlarin yaninda davaya katilanlarin yargilama sürecini uzatmaya yönelik usuli çabalari nedeniyle mahkeme, yürütmeyi durdurma karari vermekte geciktirilmistir. Projenin sahibi olan sirketin, insaati çok hizla yaptiklarini gazete ilanlari ile sürekli duyurmasina, durumun ivedilik tasidigina, yasadisi yapilasmanin mahkeme kararlarina karsin yapanin yanina kar kaldigina iliskin örnekleri hep belirtmemizle birlikte, mahkeme çok hassas davranmis, yaklasik 10 ay kadar süren incelemelerden sonra 30 Nisan 2007'de yürütmeyi durdurma kararini vermistir.

Yürütmeyi durdurma karari derhal davalilara teblig edilmis, ancak karar halen uygulanmamistir. Bu karara karsi davalilar ile katilanlar itirazda bulunmuslardir. Bugün itibariyla itirazin kabulüne dair bir karar yoktur ve yürütmeyi durdurma karari geçerlidir. Ancak yürütmeyi durdurma kararina karsin, insaat sürdürülmekte, hatta gösterisli biçimde alisveris merkezinin bir bölümü için açilis yapilabilmektedir. Oysa hukuk ve mahkeme kararlarina sayginin geregi insaat alaninda her türlü faaliyetin hemen durdurulmasidir.

Bursa Büyüksehir Belediye Baskanligi ve Emek Belediye Baskanligi'na, kararin teblig edilmesi yaninda, Bursa Baro Baskanligi'nca kararin uygulanmasi için 2.5.2007 tarihinde ayrica bir yazili uyari daha yapilmistir. Belediyelerin yürütmeyi durdurma kararlarini uygulamamakta, hiçbir yasal gerekçesi yoktur. Yasal düzenlemede yer alan kararin 30 günlük süre içinde uygulanmasi hükmü burada geçerli degildir. Zira karar hemen uygulanabilecek niteliktedir. Belediye insaat alanina giderek derhal yapi tatil tutanagi düzenleyip, çalismalari durdurabilir. Bu istege kalmis bir seçenek degil, hukuk devletinde yöneticilerin uymasi gereken zorunluluktur.

Bu durum, ilgili belediyelerin yasa ve yönetmeliklere aykiri kararlarinin sonucu olusan bir imar garabetini savundugu görüntüsünü yaratmaktadir ki, bu da Bursa' ya hiç yabanci degildir. Kaçak duruma düsmüs yapilar önceki Cumhurbaskaninca açilabilmistir. Stadyum yaninda bulunan sipsivri, sevimsiz bina, yikilmadan tüm heybeti ile Bursa' ya meydan okumaktadir. Sayisiz mahkeme karari ile yasadisiligi kanitlanmis, güya bir “tarim tesisi” olarak savunulan Iznik Gölü yakinindaki yapilar çalismasini hizla sürdürsün diye, yasalar çikarilmaktadir.

Bursa'nin kaderi haline getirilmeye çalisilan “ben yaptim oldu” anlayisi artik terk edilmeli, bunu yapanlar bir yana yeltenenler bile kamuoyunda mahkum edilmelidir. Sehrimize ihanetin bedelini hep birlikte ödemekteyiz. Huzurlu, güvenlik içinde ve yasanabilir çevrede bulunma hakkimiz, belediye vb idarelerce, rant açligi yasayan çevreler önüne kurban olarak atilmaktadir. Bursali hemsehrilerimiz, rahat hava almanin bile olanaksizligindan yakinirken kendi kaderlerini olumsuz etkileyen, rant takipçilerine karsi çikmasi gereklidir.

Bundan sonraki süreçte, yürütmeyi durdurma kararini uygulamayan ya da etkisiz kilan yöneticiler hakkinda yasal yollara basvurulacaktir. Ayrica, yürütmeyi durdurma karari karsisinda, kismen de olsa yapilara kullanma izni, isletme ruhsati verilmesinin engellenmesi için çaba harcanacak, oldu bittiye getirilmeye çalisilan yasa ve mahkeme karari tanimazligin önüne geçmek için çaba harcanacaktir.

Kamuoyuna duyurulur.

Bursa Barosu