2012-2013 ADLİ YIL AÇILIŞ TÖRENİ VE KOKTEYL (04.09.2012)

BURSA BAROSU BAŞKANI AV.ZEKERİYA BİRKAN'IN 2012-2013 ADLİ YIL AÇILIŞI KONUŞMASI

Sayın Protokol, değerli meslektaşlarım;

Hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum.2012-2013 adli yıl açılışımıza hoş geldiniz. Herkese burada bizimle oldukları için ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Değerli protokol, değerli meslektaşlarım.
Konuşmama başlamadan önce geçen yıl aramızda olup bu yıl aramızda bulunmayan ve daha önceki yıllarda kaybettiğimiz meslektaşlarımıza ve adliye çalışanlarımıza rahmet diliyorum.

Şüphesiz ki her ölüm erkendir ama değerli meslektaşımız Avukat Ezel Cerşit’ in ölümü ise çok çok erkendir. Bu genç kardeşimize de Allah’tan rahmet diliyorum.
Değerli meslektaşlarım saygı değer protokol,
Bu açılış vesilesi ile vatanımızı, özgürlüğümüzü kahramanca savunan, bu uğurda canlarını veren şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Ayrıca, Gaziantep’ te alçak ve hunhar bir saldırıda şehit edilen vatandaşlarımıza da rahmet diliyorum.

Değerli misafirler, değerli meslektaşlarım,
Bir toplumu, cemiyeti ayakta, tutan birlikte yaşamasını sağlayan en önemli unsur, hukuktur. Hukukun olmadığı, adaletin olmadığı yerde zülüm ve kaos vardır.

Hukuk ve kanunlar soyut kavramlardır. Hukuku somut hale getiren ve onu hayata tatbik eden hukukçulardır, yani bizleriz.

Adaletin gerçekleşmesi için, hukukun önüne çıkan sorunlarının çözümlenmesi gerekmektedir.

Evet, bugün Bursa hukukçularının önünde en önemli sorun, yeni adliye binasının bir an önce inşa edilmesidir. Fiziki şartların zorladığı bir adliyede çalışma yapmak, kaliteli bir çalışma yapmak gerçekten zordur. Şu anda 4’e bölünen adliye herkesi yormaktadır. Adalete ulaşmada engel oluşturmaktadır.

15 ay önce Baromuzun, Savcılığımızın, Başbakan Yardımcımız ve siyasiler ile Büyükşehir Belediye Başkanımızın da destekleri ile yeri tespit edilmiş, tapusu Adalet Bakanlığı’na devredilmiş, imar planları kesinleşmiş bulunan yeni adliye binamızın temelini bir an önce atmak istiyoruz.

Sayın Başsavcımızın ve Adalet Bakanlığımız’ın bu konuda biraz daha acele etmelerini talep etmekteyiz.

Biz hukukçuların güncel sorunlarından bir tanesi de değişen kanunlarımız ve bunların uygulanmasından çıkan zorluklardır. Hepinizin bildiği gibi Cumhuriyetimizin kurulması sırasında iktibas ettiğimiz kanunlar, uzun yıllara dayalı çalışmalar neticesinde bu 1-2 yıl içinde yeniden düzenlenerek yürürlüğe girmişlerdir. Neredeyse temel kabul ettiğimiz kanunlar tümden değişmiştir.

Bu kanunların hayata ve olaylara tatbikinde ciddi sorunlar ile karşılaşmaktayız. Adalet Bakanlığı’nın vermiş olduğu hafta sonu eğitimleri ile Barolar Birliği’nin biz avukatlara vermiş olduğu 3-5 saatlik seminerler ile bu değişikliklerin yeterince anlaşılamayacağı kanaatinizdeyiz.

Her mahkemede farklı usulle karşılaşmak istemiyoruz. Biz, bu yeni yılda adalet Bakanlığı’nı da, Barolar Birliği’ni de beklemeyeceğiz. Eğer Bursa Savcılığımız ve Adli Yargı Komisyonumuz da destek verirler ise birlikte kendi eğitim programımızı hazırlayacağız.

Bu çalışmalarda en büyük ortağımız ilk mezunlarını da bu yıl veren Uludağ Üniversitemizin Hukuk Fakültesi olacaktır. Yeni adli yılda Adliye ve Üniversite işbirliğini en üst seviyeye çıkaracağız.

Değerli meslektaşlarım, Değerli misafirler

Biz geçen sene adli yıl açılış konuşmamızda yeni adlı yılda yeni demokratik ve özgürlükçü sivil bir anayasa beklediğimizi belirtmiştik. Bu talebimiz içeren çalışmalar başlamıştır. Ancak yeterli ve hızlı değildir. Tekrar yüksek sesle belirtiyoruz, yeni anayasa bir an önce çıkmalıdır.

Yeni sivil, özgürlükçü ve demokrasiyi özümsemiş bir anayasanın hazırlandığı bu günlerde ülkemizde terörün artması, asker ve sivil vatandaşlarımızın şehit edilmesi manidardır. Güneşin doğmasından korkanlar, ülkemizi daima karanlıklarda bırakmak isteyenler bu emellerine asla ulaşamayacaklardır.

Biz Bursa Barosu olarak ülkemizin, demokrasinin hakim olduğu, herkesin hak ve hukukunun korunduğu bir ülke olmasını istiyoruz.

Şiddete, teröre bulaşmadığı, başkasını baskı altına almadığı müddetçe her fikrin her düşüncenin müzakere edilmesini ve bu farklı düşüncelerin de demokratik kurallar çerçevesinde örgütlenmesini dile getirmekte ve desteklemekteyiz.

Terörle mücadelenin de mutlaka hukuk içinde ve hukuk devletine yakışır bir biçimde yürütülmesini arzu etmekteyiz.

Eğer terörle mücadele konusunda, teröre zemin hazırlayan, onun yeşerip büyümesine olanak sağlayan boşluklar var ise bu alanlarda da yeni hukuki düzenlemeler yapılmasını gerekli görmekteyiz.

Ayrıca terörle mücadele eden, canını feda eden güvenlik güçlerimizi de bu mücadelede ikilemde bırakmayacak, onlara hukuk içinde net hareket alanı verecek tanım ve düzenlemeler de yapılmalıdır.

Terör terördür. İnsan en kutsal varlıktır. Onu öldüren, yok eden, yaşatmayan gerekçe ne ise asla savunulamaz. Bize göre, size göre terör yoktur. Terörü hep birlikte lanetlemeliyiz. Yine başta söylediğim gibi terörle mücadeleyi de mücadele edenleri de ikilemde bırakmadan hukuk içinde yapmalıyız.

Bütün bunları yapmaz, terörü birlikte lanetleyip mahkum etmez, gerekli hukuki önlemleri almaz isek şunu herkes bilsin ki Gaziantep’te ölen 1 yaşındaki çocukların vebali hepimizin üzerindedir.

Bu duygu ve düşünceler ile yeni adli yılınızı tebrik ediyor, ülkemizde barış ve adaletin sağlandığı bir yıl olmasını temenni ediyor saygılarımı sunuyorum.

Av.Zekeriya Birkan
Bursa Barosu Başkanı