BASINA VE KAMUOYUNA - 18 OCAK 2013 (18.01.2013)

BASINA VE KAMUOYUNA

18.01.2013

Bugün sabah basın ve medyada şafak operasyonu olarak adlandırılan ve Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi olan meslektaşlarımızın da içinde olduğu kişilere karşı operasyon başlatılmıştır. Sabah 04.00'te meslektaşlarımızın ev ve işyerleri aranmış, bu aramalar sırasında hiç bir hukuki düzenlemeye uyulmamış, tamamen hukuksuz ve meslektaş bürolarının kapılarının kırılmasına dek varan aramalar yapılmıştır. Avukat bürolarının aranmasında yasal zorunluluk olan ve arama sırasında hazır bulunması gereken cumhuriyet savcısı olay yerine geç gelmiş, baro temsilsici meslektaşımız da bu operasyon kapsamında göz altına alınmış ve yasal zorunluluklar bile lütfen yerine getirilmeye çalışılmıştır.

Şu ana dek öğrenilen bilgiye göre Ankara'da 1 ve İstanbul'da 10 olmak üzere toplam 11 meslektaşımız gözaltına alınmıştır. ÇHD başkanı meslektaşımız ise yurt dışında olduğundan hakkında yakalama kararı çıkarılmıştır. Yapılan bu aramalar ve verilen kararların hukuka aykırı olduğu durumuyla karşı karşıyayız. Zira askeri baskı dönemlerinde bile eşine rastlanmayan bir şekilde meslektaşlarımıza ve bu noktada savunmaya yönelik baskı ve saldırıları şiddetle kınıyoruz. Geçen yıl da yaklaşık 40 meslektaşımız tutuklanmış ve yaklaşık bir yıldır tutuk halleri devam etmektedir. Avukatın delilleri karartması, yurt dışına kaçması, yapmış olduğu mesleğin kamusal özelliği de dikkate alınarak olanaksızdır.

Gelinen noktada hukuksal güvencenin kalmadığı bir gerçektir. Gözaltına alınan avukatların toplumsal davalarda savunmanlık üstlenmeleri, kolluk güçlerinin ve iktidarın haksız ve hukuka aykırı eylem ve işlemlerinde hukuksuzluğu teşhir etmeleri ve bununla mücadele etmeleri en önemli ortak özellikleridir. Özel yetkili mahkemeler kaldırılmış ise de ne yazık ki yeni ek iddianamelerle bu mahkemelerin ellerindeki davalara ek olarak diğer davalara da bakması gerçeği karşısında ülkemizdeki hukuk ihlallerinin bilincindeyiz. Yine, savunma görevini yapan meslektaşlarımızın bu görevlerini ifa ederken soruşturmalar geçirmesi, uzun celseler boyu duruşmadan yasaklanmaları, ülkemizdeki hukuksuzluklar karşısında şikayet hakkını kullanan meslektaşlarımız hakkında savaş kışkırtıcılığı yapmak gibi tamamen asılsız ithamlarda bulunulması ve soruşturmalar açılması ve bu yönde toplumsal muhalefetin susturulması önümüzdeki en önemli sorunlardandır.

Bursa Barosu olarak, kurulduğumuz günden bugüne dek inatla ve ısrarla sürdürdüğümüz hukuk ve demokrasi mücadelesi gerçeğini bir kez daha işaretle, gözaltına alınan meslektaşlarımızın her zaman yanında olduğumuzu ve bu hukuksuz durumun sona ereceğine olan inancımızın tam olduğunu belirtir, gereken her türlü hukuksal mücadelemizin yürütüleceğini basına ve kamuoyuna bildiririz.

BURSA BAROSU BAŞKANLIĞI
BARO BAŞKANI AV.EKREM DEMİRÖZ