BURSA BAROSU

BASIN AÇIKLAMASI - 11 MART 2013 (11.03.2013)


Bu Haberi

Bu Haberi

Tweetle


BASIN AÇIKLAMASI

11 Mart 2013


Değerli Basın Mensupları,
Sevgili Meslektaşlarım,

Avukatlara yönelik baskılar günden güne artıyor. Savunma mesleği ekonomik, sosyal ve siyasal kuşatma altındadır.

Önce yargı bağımsızlığı yok edildi. Daha sonra ise sıra hukukun üstünlüğünün kararlı savunucuları olan avukatlara geldi. Görevlerimizi yaparken önümüze çeşitli engeller konulmaya başlandı. Avukatlar, yargılamanın dışında bırakılmaya ve yok sayılmaya çalışılıyor. Savunma mesleğine yönelik itibarsızlaştırma kampanyası hızla devam ediyor, ancak bilinmelidir ki bu kampanya esas olarak yargının saygınlığına zarar vermektedir.

Oysa savunma, yargının eşit kurucu unsurudur. Bu temel düşünce yargının anayasasıdır. Aksine olan her şey hukukun üstünlüğünü ihlal etmektir. Nerede bir adil yargılanma hakkı ihlal ediliyorsa bilin ki orada savunma hakkı ortadan kaldırılmıştır. Çünkü adil yargılamanın gerçek teminatı özgür ve bağımsız savunmadır. Bağımsız savunma yoksa bağımsız yargı da yoktur.

Yaşananları birlikte hatırlayalım:
Başta özel görevli mahkemeler ve terör mahkemeleri olmak üzere yargılamalarda avukatlar hiçe sayılıyor ve savunma görevleri engelleniyor. En olmaz nedenlere dayanarak meslektaşlarımız aleyhine suç duyurusunda bulunuluyor. Soyut suç isnatları ile bürolar basılıyor ve meslektaşlarımız tutuklanıyor. Şu anda yaptıkları görev nedeniyle çok sayıda meslektaşımız tutuklu durumdadır.

Biz biliyoruz ki savunma, tarih boyunca nice saldırılara uğradı ve nice bedeller ödendi. Ancak savunmaya karşı çıkanlar hatta ihlal edenler bile sonunda savunmaya muhtaç kalmışlardır.

Tüm bu saldırıların son halkası İstanbul Barosu’na yöneltilmiş tehdittir. İstanbul Barosu Başkanı ve Yönetim Kurulu 17 Mayıs 2013 tarihinde adil yargılamayı etkileme suçundan yargılanacaklar. İyi de bu suçun işlenebilmesi için ortalıklarda adil yargılama diye bir şeyin var olması gerekmez mi? Kaldı ki avukatın görevi zaten yargıyı etkilemek değil midir? Hakları savunmak ve hak edene verebilmek için bir avukatın yargıyı etkilemeye çalışmasından daha doğal ne olabilir. Ancak, kitap yazarak halkı etkileme suçu üreten bu zihniyet, avukatlar için de yargıyı etkileme suçu üretmiştir.

Gerçek şudur ki, İstanbul Barosu’nun eylemi adil yargılamayı etkilemek değil, mahkemeyi adil yargılama yapsın diye etkileme çabasıdır. Hiç kuşku yok ki, hiçbir mahkeme usul kurallarına aykırı yargılama yapamaz, kendini denetimsiz ve sınırsız sayamaz. Böyle mahkemeleri ve yargıçları usul kurallarını uygulamaları için uyarmak baroların asli görevidir. Gerçekte, savunma hakkını yok sayarak adil yargılamayı ortadan kaldıran mahkemenin bizzat kendisidir.

İstanbul Baro Başkanımız, mahkemeye yönelik hiçbir sözünde görülmekte olan davanın esasına ilişkin hiçbir beyanda bulunmamıştır. Söylenen şeylerin tamamı savunma hakkının ihlaline son verilmesi uyarısıdır. Mahkeme başkanı dahi tutanaklara geçen beyanında İstanbul Barosu Yönetiminin yasalardan doğan hakkı kullandığını ifade etmiştir. Ancak sonradan ne olduğu bilinmez, söz konusu dava açılmıştır.

Bu dava tamamıyla haksızdır ve hukuksuzdur. Bu durum da gösteriyor ki, avukatlardan sonra sıra avukatların örgütlü gücü olan barolara gelmiştir. Ancak İstanbul Barosu yalnız değildir. Çünkü biliyoruz ki, yapılanlar yalnızca İstanbul Barosu’na değil tüm avukatlara yapılmıştır. Bu nedenle tüm barolar gibi biz de İstanbul Barosu’nun yanındayız. 17 Mart 2013 Pazar günü İstanbul Barosu’nun Olağanüstü Genel Kurulu’nda olacağız ve meslektaşlarımızla İstanbul Barosu Yönetimi’ne destek vereceğiz.

Tüm bu kaygılarımız, mesleğimizi korumak refleksi şeklinde algılanabilir. Ancak, şu çok iyi bilinmeli ki savunmayı savunmak insanların hak arama özgürlüğünü savunmaktır.

Saygılarımızla.

Bursa Barosu Başkanı

Ekrem Demiröz




 

 
 

BURSA BAROSU BAŞKANLIĞI - İLETİŞİM BİLGİLERİ - 444 50 99
Adres: Kıbrıs Şehitleri Caddesi Adalet Sarayı G-Blok Kat:1 Osmangazi / BURSA
Telefon (0224) 251 66 06
Faks (0224) 251 62 49
E-Posta baro@bursabarosu.org.tr
CMK Servisi - Telefon (0 224) 272 50 44 – 272 50 67
Adli Yardım Servisi - Telefon (0 224) 223 28 23