BASIN AÇIKLAMASI - 31.07.2013 (31.07.2013)

BASINA VE KAMUOYUNA - 31.07.2013

Yapımı süren Yeni Teleferik Projesinde Sarıalan ile 2.Gelişim Bölgesi arasında kalan yoğun orman üzerinden geçen bölümde 10 gün önce ağaç kesimlerine başlanmıştır. Bu kesimlerin haksız ve yasadışı olduğu gerekçesiyle Bursa Barosu ve Doğader tepki göstermiştir. Yetkili resmi kurumlara kesimin durdurulması için sözlü ve yazılı başvurular yapılmıştır. Bunların sonuçsuz kalması ve kesimin hızla sürmesi karşısında Bursa 2.İdare Mahkemesi’nde iptal davası açılmıştır. Yürütmeyi durdurma istemi ağaç kesimlerinden geri dönülemeyeceği talebiyle paralel olarak savunmaya kadar olmak koşuluyla kabul edilmiştir. Mahkemenin bu acil müdahalesi idare bakımından dikkate alınarak kesimin durdurulması zorunludur.

Yeni Teleferik Projesi, Uludağ’daki karayolu trafiğini azaltacağı, çevre ile daha uyumlu olabileceği inancıyla davacılar tarafından da desteklenmiştir. Ancak, yapılan imar planlarında istasyonlara, alışveriş merkezi ve otele yer verilmesi nedeniyle birden fazla dava açılmıştır. Davalar iptal ile sonuçlanmıştır. Bursa Büyükşehir Belediyesi iptal kararlarını dikkate almadan yapıma girişmiştir.

Yeni Teleferik Projesinin ilk sunumunda en az ağaç kesiminin hedeflendiği belirtilmiştir hatta direk dikimleri için helikopter kullanılacağı anlatılmıştır. Nitekim Bursa’ya bakan bölümde bu yöntemle direkler dikilmiştir. Önceki hat güzergahı kullanıldığından fazla ağaç kesimi yapılmayacağı söylenebilir. Ancak şehirden uzak yoğun ormanın ve yaban yaşamın olduğu Sarıalan’dan sonraki bölümde Belediye sözüne uymamıştır. Kolay ve ucuz yöntem olan ağaç kesimine yönelinmiştir. 3375 adet ağacın kesimi için izin verilmiştir. Kesimin yaratacağı tahribat ve kurumalarla birlikte 4000 adete ulaşacağı tahmin edilen ağaç kaybı söz konusudur.

Yaklaşık 20 gün önce Doğader üyeleri tarafından kesim farkedilmiştir. Geçen Cumartesi günü yapılan eylemle Bursalılar ağaçlarına sahip çıkmaya çağrılmıştır. Eylem sırasında yapılan kıyım gözler önüne serilmiştir.

Yapılan kesimler sadece ağaç kıyımına değil yaban hayatı ve diğer bitkiler için de yok oluşa neden olacaktır. Kesimler sırasında orman taban toprağı zarar görecektir. Kesim güzergahı üzerindeki ayı barınakları yok edilecektir.

Uludağ ülkemizin en eski milli parklarındandır. Endemik bitkileri, yaban hayatı, orman varlığı ile Bursa’nın yaşam kaynağıdır. Ayrıca Milli Parklar Kanunu ile de sıkı bir koruma statüsüne alınmıştır. Mahkeme kararı ve milli park statüsü nedeniyle proje sahibi Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni yasalara uygun davranmaya, çevreye gerçekten sahip çıkmaya davet ediyoruz.

Bursa Barosu Başkanlığı
ve