21 Ekim Pazar günü yapılacak olan referandumla ilgili olarak Bursa Barosu Başkanı Av. Asude Şenol'un Basın Açıklaması (18.10.2007)

18 Ekim 2007

Vatandaslarimiz 21 Ekim Pazar günü yapilacak olan referandumda oy kullanarak anayasada temel bir takim konularda degisiklik yapilmasina karar verecekler.

Ancak halk oylamasi gerek konusu gerek dogrudan demokrasi mekanizmasi olmasi nedeniyle tasidigi öneme karsin birçok eksiklik, yanlislik ve tartismayi içinde barindiran bir süreçle gerçeklesmek üzere.

Belirlenmis olan tarihe 3 gün kalincaya kadar, yapilip yapilmayacagi bile belli olmayan, yapilabilecegine Yüksek Seçim Kurulu’nda 6’ya 5 oyla karar verilen, bu anlamda pek çok hukuki tartismaya açik olan, içerigi konusunda vatandasin hemen hemen hiç bilgi sahibi olmadigi ve katilimin son derece düsük olacagi belli olan halk oylamasi, sonucu ne olursa olsun, mesruiyet tasimayacaktir.

Hukuk devleti olmaya çabalayan ülkemizde, özellikle temel hukuk düzenlemelerinde, böylesine büyük yanlislarla hukuku sürekli tartisma konusu haline getirmek dogru sonuçlar vermemektedir.

Hukukun da, demokrasinin de, tartismalar ve düsünce çesitliligi ile zenginlestigine olan inancimizla birlikte bu tartismalarin, tartisma konusuna zarar verici ve gelistirme yerine eksiltici olmamasina dikkat etmek gerekmektedir.

21 Ekim’deki halk oylamasi Cumhurbaskanini TBMM yerine halkin seçmesi gibi önemli bir yapisal degisiklik meydana getirebilecektir.

Cumhurbaskani halk tarafindan seçilirse, bunun dogal sonucu olarak bugün mevcut görev ve yetkilerin çok üstünde görev ve yetki verilmesi istenecektir. Bu da devlet yapisinda çok temel bir farklilik yaratacak niteliktedir. Bugün mevcut olan hatta azaltilmaya çalisilan görev ve yetkiler halkin seçtigi Cumhurbaskani için yeterli olmayacak, bu nedenle yeni degisiklikler yapilmasi zorunlu hale gelebilecektir.

Devletin temel yapisi bakimindan böylesine önemli bir halk oylamasina, böylesine bilgi eksikligi ile gidilmesi ve büyük bir olasilikla çok düsük bir katilimla gerçeklestirilmesi ülkede büyük sorunlara ve toplumsal gerilmelere neden olabilecektir.

Kamuoyunun bilgisine saygiyla sunariz.

Bursa Barosu Baskani
Av.Asude Senol