BURSA BAROSU

Bursa Barosu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri Bursa Milletvekilleri ile kahvaltıda bir araya geldi. (27.01.2014)


Bu Haberi

Bu Haberi

Tweetle


Bursa Barosu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri Bursa Milletvekilleri ile kahvaltıda bir araya geldi.

Bursa Barosu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyelerinin daveti üzerine, Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi Bursa Milletvekilleri kahvaltıda buluştular.


Sıcak bir sohbet eşliğinde yapılan kahvaltı sıranda Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Avukatlık Kanunu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Başbakan Yardımcısı Arınç, “Avrupa ölçeğinde avukatlık ruhsatını alan, her mahkemeye giremez. Yani 5 yıla kadar olanlar sulh mahkemelerine girerken, 10 yıla kadar yapanlar asliyelere girer. Hele hele Yüksek Yargı’da dava almak için en az 20-25 yıllık avukat olmak gerekiyor. Bizde bugün ruhsatını alsa ertesi gün Anayasa Mahkemesi’nde dava takip edebiliyor. Bir takım şeyleri birlikte düşünmek lazım” dedi.

Kahvaltıya; AK Parti Bursa Milletvekilleri Bedrettin Yıldırım, Hakan Çavuşoğlu, Canan Candemir Çelik, İsmail Aydın, İsmet Su, M. Kemal Şerbetçioğlu ile CHP Bursa Milletvekilleri Aykan Erdemir, Sena Kaleli ve MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy’un yanı sıra AK Parti Bursa İl Başkanı Cemalettin Torun ve Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ile Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ali Arabacı ve önceki dönem hukukçu milletvekillerinden Yahya Şimşek katıldı.

Kahvaltı öncesi konuşan Bura Barosu Başkanı Avukat Ekrem Demiröz, Yargı’nın 3 ana saç ayağının olduğunu söyledi. Bu 3 saç ayağının Savunma, İddia ve Karar olduğunu ifade eden Demiröz, bu saç ayaklarının sağlıklı yürüyebilmesi için, hepsinin doğru ve işlevlerini tam anlamıyla yerine getiriyor olması gerektiğini dile getirdi.

Ekrem Demiröz, yeni Avukatlık Kanunu’nda, avukatların yargılama süreçlerinde daha etkin bir şekilde yer alması gerektiğinin altını çizerken, “Savunma, Yargı’nın eşit kurucu unsudur. Buna rağmen, savunma mesleği sürekli yargı sürecinin dışına itilmek veya kısıtlanmak isteniyor. Bu dışlanmanın ya da yok saymanın bedelini insanlarımız ödüyor. Çünkü yargılamanın uzamasının, davaların makul sürelerde bitmemesinin yegâne nedeni, savunma mesleğin sürekli Yargı sürecinin dışında tutmaya çalışmaktan ötürüdür. Avukatların eğer sorumlulukla beraber, delil toplama dâhil etkin biçimde yargı sürecine katılmalarına olanak verilirse, yargının en eksik yanı tamamlanır ve yargısal sorunlar temel olarak çözülür. Aksi durumda daha fazla hâkim, daha fazla savcı ve mahkemelerle bu problemin çözülmesi mümkün değildir. Çözüm avukatların etkin bir şekilde yargılama sürecine katılmasıdır. Yeni kanun bu zihniyet ölçeğinden yapılandırılmalıdır” ifadelerini kullanarak sözlerini tamamladı.

Bursa Barosu’nun konuğu olan ve avukatlık mesleğinde yaşanan sıkıntıları bizzat avukatlardan dinleyen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Sınav sistemi her şeyi çözmez. Müfredatı ve öğretim üyelerindeki nitelik mi diyoruz nicelik mi diyoruz onu da göz önüne almamız lazım. Biz eski hocalarımıza bakarak konularında başarılı olan insanlar var ama her yere açmaya kalktığınızda sıradan insanlarla da bu işi götürebiliyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Avukatlık mesleğinde kalitenin düştüğünü söyleyen Arınç, çok fazla hukuk fakültesinin açılmasını, “Başlıca mesele çok mezun vermek ve kalitenin düşmesidir. Eskiden, fen edebiyat fakülteleri olmadan üniversite kurulmasına izin verilmiyordu. Şimdi ise hukuk fakültesi sebil gibi” sözleriyle eleştirdi.

Arınç: Bu konudaki taleplerinize açığız

Bursa’nın yeni adliye sarayı hakkında da açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Arınç, bu konuna Bursa Barosu ile Başsavcılığın ortak hareket etmesiyle birlikte Bursa’nın modern ve ihtiyaçları karşılayan bir adliyeye sahip olacağını ifade etti. Arınç, Bursa Barosu’ndan bu konuyla ilgili olarak gelecek her türlü talebe açık olduğunu ve her zaman destek vermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.








 
 

BURSA BAROSU BAŞKANLIĞI - İLETİŞİM BİLGİLERİ - 444 50 99
Adres: Kıbrıs Şehitleri Caddesi Adalet Sarayı G-Blok Kat:1 Osmangazi / BURSA
Telefon (0224) 251 66 06
Faks (0224) 251 62 49
E-Posta baro@bursabarosu.org.tr
CMK Servisi - Telefon (0 224) 272 50 44 – 272 50 67
Adli Yardım Servisi - Telefon (0 224) 223 28 23