BASIN BÜLTENİ - 12 MART 2014 (12.03.2014)

BASINA VE KAMUOYUNA

269 gündür hayata tutunmaya çalışan, direnen, 15 yaşına yoğun bakımda bilinci kapalı giren ve sonunda 16 kilo kalarak yaşamını yitiren bir çocuk, Berkin Elvan. Gezi direnişinde tüm bir halka, sokakta her önüne gelene biber gazı boca eden, gaz fişeklerini hedef göstererek ve adeta öldürme kastıyla vuran kolluk güçleri hala cezasız. Ve buna izin veren, emri ben verdim diyen, kahramanlık destanı yazan polisi tebrik ettiğini söyleyen bir başbakan. Ülkede son aylarda özellikle yaşanan hukuksuzluklar ve hukuk cinayetlerinin son halkası Berkin’in hayata kapanan kömür karası gözleri.

Şiddet uygulayan bir yönetim kötüdür, çocuklara şiddet uygulayan bir yönetim ise canavardır, kendisiyle mücadele edilmesi gerekir. Ülkemizde Gezi direnişinde başlayan iktidarın saldırısı ve 17 Aralık’tan bu yana yaşanan akıl tutulması iktidarın dengesini ve bilincini yitirdiğini göstermektedir. Gezi’de katledilen 7 genç insanın acısı tazeyken gelen Berkin’in ölüm haberi insanlığımızı yeniden anımsatmalıdır. Ve yeniden çocuk ölümlerine, çocuk cinayetlerine dur deme vaktimizin çoktan geçtiğini göstermektedir.

Bu ülkede Ceylan Önkol, Uğur Kaymaz çocuk yaşta öldürüldü, daha iki yıl önce Uludere’de 34 insanın üstüne savaş uçaklarından bomba yağdı, bu öldürülen insanların çoğu yine çocuktu. Pozantı cezaevinde tecavüze uğrayan, devletin bakım ve gözetiminde olan yurtlarda istismar edilen, tecavüz kurbanı onlarca çocuk var. Çocuk işçiliği kanayan bir yara. Bu şiddete ve tacizlere dur denilmediği, sorumluları en ağır biçimde cezalandırılmadığı sürece bunlar ne yazık ki yaşanmaya devam edecektir.

Bilinmesini istiyoruz ki, Berkin Elvan’ın ölümünden sorumlu olan kişilerin bir an önce yakalanarak adalete teslim edilmesinin sonuna kadar takipçisi olacağız.

Kamuoyuna saygı ile duyururuz. 12.03.2014

BURSA BAROSU ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU