HAKKÂRİ DAĞLICA KÖYÜ YAKINLARINDA MEYDANA GELEN ÇATIŞMADA 12 ASKERİMİZİN BÖLÜCÜ TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN ŞEHİT EDİLMESİNİN ARDINDAN BARO BAŞKANLIĞI'NCA YAPILAN BASIN AÇIKLAMASI (05.11.2007)

24 Ekim 2007

Çok kısa bir süre önce 15 askerimizin şehit edilmesinden sonra Hakkâri Dağlıca köyü yakınlarında meydana gelen çatışmada 12 askerimizin bölücü terör örgütü tarafından şehit edilmesi, uzun yıllardır artarda gelen şehit haberleri ile büyük bir üzüntü ve tepki duyan halkımızı bir kez daha derinden sarsmıştır.

Sayıca az ya da çok ama sürekli olarak şehit haberleri alan halkımızın, sabrının zorlanmasına rağmen, üzüntü ve tepkisini ölçülü ve demokratik bir üslupla göstermesi en doğal hakkıdır.

Ancak, tepkinin dile getirilmesinde dikkatli olunması gereken noktalar olduğu da unutulmamalıdır.

Halkımızın, “acıyı ağırbaşlılık ve olgunlukla yaşama” şeklindeki geleneğinin dışına çıkılması, akıl yerine duygunun öne çıkarılması, zaten üzerine pek çok senaryo üretilen ülkemizin yeni sıkıntı ve sorunlar yaşamasına neden olabilecektir.

Asker ya da sivil, insanlarımızın ölümüne neden olan teröristler mutlaka cezalandırılmalıdır. Bu cezayı verecek olan ise, devletin bu işle görevli yasal organlarıdır.

Askerlerimizin şehit edilmesinin yarattığı üzüntü ve tepkinin, teröristler dışında, masum insanlara zarar vermemesine özen göstermek zorunludur. Toplumsal tepkinin kitlesel öfke patlamaları ile ve sadece doğum yerleri ve etnik özelliklerine veya doğruluğu bilinmeyen söylentilere göre insanlarımızın “bireysel, yargısız cezalandırılması” gibi büyük bir yanlıştan kaçınılması ülkesini ve halkını seven herkes için uyulması gerekli koşuldur.

Ayrıca, yine çocuk ve ilköğretim çağındaki gençlerin şiddet içeren, ırkçı sloganlarla sokaklarda gösteri yapmaları, provokatörler tarafından kullanılmaları, hem bu genç ve çocukların hem de ülkemizin geleceği için büyük bir tehlikedir.

Tüm vatandaşlarımız ve görevlileri, Türkiye Cumhuriyeti üstündeki oyunun bir parçası olmama konusunda uyarıyor, duyarlı, dikkatli, özenli ve akılcı olmaya çağırıyoruz.

Bursa Barosu Başkanı
Av.Asude Şenol