BASINA VE KAMUOYUNA - 14.05.2014 - Soma'da yaşanan felakete ilişkin ortak basın açıklaması. (14.05.2014)

BASINA VE KAMUOYUNA
14.05.2014
"Soma'da yaşanan felakete ilişkin ortak basın açıklaması"

“Soma’da olan iş kazası değil, iş cinayetidir.

Sorumlusu önlem almayan AKP İktidarıdır…”

Sözlerimize bugüne kadar iş cinayetlerinde kaybettiğimiz tüm insanlarımızı saygıyla anarak, acılı ailelerine tekrar başsağlığı ve sabır dileyerek başlamak istiyoruz.

Evet, “iş cinayetleri” kavramını kullanmaktan elbette ki biz de memnun değiliz. Ancak ülkemizde yaşanan tablonun tanımlanabilmesi için “iş kazası” kavramı yetersiz kalmaktadır.

İş kazalarında dünyada üçüncü, Avrupa’da birinci sırada olan,

Resmi rakamlara göre yılda ortalama binden fazla çalışanın hayatını kaybettiği,

2002 yılında 350 bin olan taşeron istihdamın resmi rakamlara göre 2 milyona yaklaştığı, gerçekte ise her iki işçiden birinin taşeron firmalarda istihdam edildiği,

1 milyona yakın çocuğun işçilik yapmak zorunda bırakıldığı,

Sadece 2013 yılı içinde en az 89 çocuk işçinin hayatını kaybettiği,

Gerekli önlemler alınmadığı için grizu patlamasında hayatını kaybeden maden işçileri için hükümetin en tepesindeki ismin “ölüm bu mesleğin kaderinde var” dediği,

Yine 30 maden işçisinin hayatına mal olan bir başka facia hakkında dönemin Çalışma Bakanının “fiziki olarak güzel öldüler” gibi yakışıksız ifadeler kullanabildiği,

Geçtiğimiz yılın başında Zonguldak Kozlu’da 8 madencinin öldüğü facia hakkında işverenin hayatını kaybeden her işçi için 3 bin TL bedel ödemesini öneren raporun altına imza atan Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu’nun olduğu,

Dün de Soma’da trafo patlaması nedeni ile meydana gelen maden ocağı kazasında resmi rakamlara göre 201 kişinin hayatını kaybettiği, 80 kişinin yaralandığı ve 400’ e yakın kişinin ise halen madende mahsur kaldığı,

15 bin maden işçisinin çalıştığı Soma’da, 2013 yılında meydana gelen 5 bin iş kazasında çoğu ölümlerin yanık nedeniyle olduğunun bilinmesine rağmen, Soma Devlet Hastanesinde halen bir yanık ünitesinin olmadığının bilindiği,

Bir ülkede hala gerekli önleyici tedbirlerin maliyet olarak görülmesinden kaynaklanan can kayıplarının adı iş kazası değil seri iş cinayetidir.

İlgili tüm kurumların karşı çıktığı ancak AKP İktidarı tarafından çıkarılan 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanununa rağmen iş cinayetlerinin sayısında düşüş değil artış yaşanmıştır. “İstihdamdaki artışa kıyasla ölümlü iş kazalarında düşüş var” denilse bile bu rakamlara 9 milyon insanı kapsayan kayıt dışı istihdam dahil edildiğinde Türkiye’de iş cinayetleri rakamı açıklanan resmi rakamlardan en az iki kat daha fazla olduğu açıktır.

Sigortalı işçi başına iş kazalarında yaşamını yitiren işçi oranı Avrupa Birliği ülkelerinde ortalama yüz binde 2,5, ABD’de yüz binde 2,7 iken bu oran Türkiye’de altı kat daha fazla, yüz binde 15’ tir.
Bütün veriler iş cinayetlerinin büyük bölümünün taşeron çalıştırılan yerlerde olduğunu göstermesine rağmen AKP İktidarı halen taşeron çalışmanın kapsamını genişletmek için yasalarda değişiklik yapmak istemektedir.

Son olarak, yaklaşık on beş gün önce, TBMM Genel Kurulunda muhalefet partilerinin Soma’daki maden işçileri ile ilgili araştırma önergesi de AKP İktidarının oylarıyla reddedilmiştir.

Faciada kaybettiğimiz maden işçisi kardeşlerimizin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Halen maden ocağında mahsur kalanların da biran önce kurtarılmasını bekliyor ve faciada ihmali olan sorumluların tespit edilerek yargı önüne çıkarılmasını talep ediyoruz.

“Maden Kazalarında Ölüm Kader Değildir.”

“Aslında Ölen Sadece Soma’daki Maden İşçileri Değil, Bugün Bu Cinayetlere Sessiz Kalanların da Vicdanlarıdır.”