BURSA BAROSU

' NASIL BİR HSYK? ' KONULU PANEL 13.09.2014 CUMARTESİ GÜNÜ BAOB ODİTORYUMU'NDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ. (16.09.2014)


Bu Haberi

Bu Haberi

Tweetle




BURSA BAROSU “NASIL BİR HSYK” KONULU PANELE EV SAHİPLİĞİ YAPTI…
HSYK SEÇİMLERİ ÖNCESİ ÖNEMLİ BİR PANEL…


Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi Oditoryumu'nda düzenlenen panelde; TBB Genel Sekreteri Av Güneş Gürseler´in başkanlığını yaptığı birinci oturuma konuşmacı olarak HSYK 1.Daire Başkanı İbrahim Okur, YARSAV Başkan Yardımcısı Bülent Yücetürk, Yargıçlar Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Karadağ ve Demokrat Yargı Derneği Eş Başkanı Dr. Orhan Gazi Ertekin katıldı.

Panelin öğleden sonraki oturumu; Ankara Barosu Başkanı Av.Sema Aksoy'un başkanlığında, İstanbul Barosu Önceki Başkanı Av.Turgut Kazan, Gazeteci Hukukçu Kemal Göktaş, Gazeteci Yazar Ahmet Şık ve Gazeteci Yazar Faruk Mercan'ın katılımıyla gerçekleşti.

Bursa Barosu tarafından "HSYK'nın geçmişi, bugünü ve ne olması gerektiği" bağlamında, "yargıda neler oluyor" teması ile düzenlenen “Nasıl Bir HSYK” paneli; hakim, savcı ve avukatların yoğun katılımı ile gerçekleştirildi. Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Oditoryumu’nda gerçekleştirilen panelde, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tartışmaya açıldı.

Çok sayıda akademik oda başkanı ve temsilcisi ile eski ve yeni milletvekillerinin yanı sıra Yargı dernek ve sendikalarının başkanlarının da katılım gösterdiği panelin açılışında konuşan Bursa Barosu Başkanı Avukat Ekrem Demiröz, “Yargı içindeki tüm taraflar karşılıklı şekilde biraraya gelsin ve görüşlerini paylaşsın istedik. Tüm gurupların katılımına rağmen Yargıda Birlik Platformu’nun katılımını sağlayamadık” dedi.

Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı’nın var olduğu bir HSYK’da bağımsızlıktan ve tarafsızlıktan söz edilemeyeceğini söyleyen Ekrem Demiröz, “Toplum ve her kesim açısından önemli olan, tarafsız ve bağımsız bir HSYK’nın oluşumudur. Bundan bir süre önce bireysel başvuru hakkının tartışıldığı ve Anayasa Mahkemesi üyelerinin de katıldığı bir panel düzenlemiştik ve tam o tarihlerde de HSYK’nın yapılanmasının Adalet Bakanı üzerinden neredeyse Başbakan’a bağlayan bir yasa geçmişti. Hazır karşımda Anayasa Mahkemesi üyeleri var diye şöyle demiştim: Lütfen bu yasayı iptal edin ve yargıya tarafsız bağımsız olma şansı tanıyın. Hukukçu bakışıyla bu denli iktidara ve güç odaklarına bağlı yargının oluşturacağı sorunların, hem sonuçları hem de hukuksal açıdan değerlendiren Anayasa Mahkemesi söz konusu yasayı iptal etti. Biz HSYK’da Adalet Bakanı ve Adalet Bakanı Müsteşarı var oldukça asla tarafsız ve bağımsız yargıdan söz edilemez diyorduk ve hala bu inancı taşıyoruz” ifadelerini kullandı.

12 Ekim’deki seçimleriyle HSYK üzerinde oluşturulan kötü algının yok edileceğine inandıklarını belirten Demiröz, “Umut ediyoruz ve inanıyoruz ki önümüzdeki seçimlerde yaratılan o kötü algının yok edileceği ve tarafsız ve bağımsız yargının umut verici yapılanmasını istiyoruz. İnsanların adil yargılanma hakların ihlal edilmediği ve herkesin hukuk önünde eşit olduğu bir Türkiye hayal ediyoruz” diye konuştu.

---Bu tarihsel bir buluşmadır---

Başkanın konuşmasından sonra YARSAV Başkanı Murat Arslan, Yargıçlar Sendikası başkanı Faruk Emin Ağaoğlu ve Demokrat Yargı Derneği Eş Başkanı Muzaffer Şakar birer tebliğ sundular. Muzaffer Şakar buluşmayı tarihsel bir buluşma diye niteledi. Etkinliğin düzenlenmesine ciddi katkılar sunan Bursa Hakimi Halis Gümüşoğlu ve Ankara Hakimi Leyla Köksal’da etkinliğe konuk olarak katıldılar. Her ne kadar panel daveti kabul edilmedi ise de Yargıda Birlik Platformu’nda etkili bir isim olan Ankara Hakimi Gülsüm Mısır’da panelin izleyicileri arasındaydı.

---1. Oturum; ---

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Genel Sekreteri Güneş Gürseler’in başkanlığında gerçekleştirilen oturumda HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, YARSAV Başkan Yardımcısı Bülent Yücetürk, Yargıçlar Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Karadağ, Demokrat Yargı Derneği Eş Başkanı Dr. Orhan Gazi Ertekin önemli açıklamalarda bulundu.

---3. Daire’nin başına Bakan geçti---

HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, ilk kez böylesi kamuya açık bir toplantıda HSYK konusunda görüşlerini dile getirme ortamı olduğunu belirterek, Bursa Barosu’na teşekkür etti. İbrahim Okur, 2010’daki anayasa değişikliği referandumu ile HSYK’nın yapısının değiştiğini belirterek, bunun iyi yanlarının yanında bazı olumsuzlukları da beraberinde getirdiğini ifade etti.

Kuvvetler ayrılığı ilkesi gereği yargının yürütmeden bağımsız olması gerektiğinin altını çizen Okur, 3 daireden oluşan HSYK’nin 3. Dairesi’nin yerine, Adalet Bakanının geçtiğini söyledi. 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan sonra HSYK'nın yapısı ile ilgili yasa değişikliğinin belli bölümlerinin Anayasa Mahkemesi'nden döndüğünü belirten Okur, "Hakim ve savcıların sicil ve disiplin soruşturmalarına bakan 3. Daire'nin kararları konusunda Adalet Bakanı'nın veto yetkisi var. Anayasa Mahkemesi bu veto yetkisine ilişkin iptal kararı verdi" dedi.

---Bu durumu içimize sindiremiyoruz---

HSYK seçimlerinin çok farklı bir mecrada ilerlediğini belirten YARSAV Başkan Yardımcısı Bülent Yücetürk de şunları kaydetti:
“Tartışma hukuk zemininden çıkarak tamamen siyasi bir tartışma ve siyasi bir zemin üzerinden gidiyor. Oysa biz hukukçular, savcı ve yargıçlar bu tür politize bir tartışma üzerinden HSYK tartışması yapmayı doğru bulmuyoruz ve bunu içimize sindiremiyoruz. Hükumetin konuya yaklaşımı çok farklı, tartışma tamamen yargıdaki var olduğu iddia edilen paralel bir yapının tasfiyesi üzerinden devam eden bir tartışma.”

---Köprüden öncesi son çıkış---

Yargıçlar Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Karadağ da HSYK seçiminde “Demokrasi istiyor musunuz, istemiyor musunuz?” sorusunun sorulduğunu belirterek, “Bu memlekette elektrik borcunu ödememiş diye stajyerler mesleğe alınmadı. Ama bir bakan bir hırsızın evinin önünde yatarım dedi. Yapmayın öyle ya da yapmasınlar. Kimse bizim aklımızla alay etmesin, atık yeter. Bu HSYK seçimi çok önemli. Gerçekten bu köprüden önceki son çıkış. Eğer bu HSYK bu siyasi iktidarın eline geçerse bundan sonra kimse bu yargının bağımsız olacağından bahsetmesin. Biz bu kötü amacı tesis edecek değirmene su taşımayacağız, arkadaşlardan da isteğim kimse bu değirmene su taşımasın. Cehenneme giden yollar iyi niyet taşları ile döşeli ya artık ben diyorum ki yeter, bu faşizme giden yolların taşlarını biz döşemeyelim diyorum” ifadelerini kullandı.

---Ertekin’den Okur’a eleştiri---

Demokrat Yargı Derneği Eş Başkanı Dr. Orhan Gazi Ertekin ise birlikte yaşama kültürünün geliştirilmesi gerektiğini belirterek, özellikle HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur’a eleştirilerde bulundu. Ertekin, İbrahim Okur’un geçen yılki mağrurluğundan eser kalmadığını söylerken HSYK üyelerinin bugünkü hallerinin fecaat içinde olduğunu dile getirdi.

---2.Oturum; ---

Panelin öğleden sonraki ikinci oturumda ise Türk hukuk ve yargı sistemi ile HSYK hakkındaki güncel meseleler Ankara Barosu Başkanı Sema Aksoy’un oturum başkanlığında, Gazeteci- Hukukçu Kemal Göktaş, İstanbul Barosu Eski Başkanı Av. Turgut Kazan, Gazeteci- Yazar Ahmet Şık ve Gazeteci- Yazar Faruk Mercan tarafından değerlendirildi.

---Yargıyı bu sefer kim öpecek?---

Gazeteci- Yazar Ahmet Şık, HSYK seçimleri için “Bakalım bu sefer yargıyı kim öpecek gibi saçma bir yarışın içerisindeyiz” benzetmesi yaptı. Şık, şunları söyledi:
“Türkiye’de yargı hiçbir zaman bağımsız, tarafsız olmamıştır. Tıpkı medyanın da olduğu gibi. Omurgasızlığın hakim olduğu bir teşkilatta nasıl adaletten bahsedebiliriz? 12 Ekim’deki HSYK seçimlerinde hangi faşizm daha iyi olduğunun oylaması yapılacak gibi duruyor.”

---HSYK çok acılar çektirdi---

Yargıçların çoğunun hiçbir zaman iyi bir hukukçu olmadığını söyleyen İstanbul Barosu Eski Başkanı Avukat Turgut Kazan da, “Toplumun önemli kesimi bu HSYK’dan çok acılar çekti. İnsanlara zulmettiler. Bugün yaşananlara rağmen yargı bağımsızlığının olacağına inanıyorum. İyi işleyen bir yargı varsa haklar korunur” dedi.

Gazeteci-Hukukçu Kemal Göktaş da, Yargının Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarından beri hükümetten ayrı bir pozisyon sergileyemediğini iddia etti.

İkinci panelde konuşan Gazeteci-Yazar Faruk Mercan ise, yargıda çoğulculuktan yana olduğunu belirterek, “Bugün siyasi iktidarın Türkiye’nin gündemine dayatmaya çalıştığı gibi Türk yargısında böyle sorunlar yoktu, HSYK’da hiçbir problem yoktu. Varsa yoksa cemaat. Cemaat 2010 yılında burayı ele geçirdi falan. Şunu samimiyetle size söylemek isterim yargıda sayın Turgut kazan gibi bende çoğulculuğu tercih ederim” ifadelerini kullandı.

Son oturumda konuşan Faruk Mercan’ın ardından Bursa Barosu Başkanı Avukat Ekrem Demiröz, paneldeki konuşmacılara çini tablo hediye etti.





   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
 

BURSA BAROSU BAŞKANLIĞI - İLETİŞİM BİLGİLERİ - 444 50 99
Adres: Kıbrıs Şehitleri Caddesi Adalet Sarayı G-Blok Kat:1 Osmangazi / BURSA
Telefon (0224) 251 66 06
Faks (0224) 251 62 49
E-Posta baro@bursabarosu.org.tr
CMK Servisi - Telefon (0 224) 272 50 44 – 272 50 67
Adli Yardım Servisi - Telefon (0 224) 223 28 23