BASINA VE KAMUOYUNA 17.12.2014
KOTİYAK’I DURDURDUK, BATI OSB’YE DE İZİN VERMEYECEĞİZ!
Bugün burada, sizlere bir iyi bir de kötü haber vermek için toplanmış bulunuyoruz. Kentimizin doğal alanlarına sermaye tarafından yapılan saldırılar hız kesmeden sürerken; bizler de bu saldırılar karşısında kentimizi, tarım alanlarımızı, meralarımızı, ormanlarımızı korumaya devam ediyoruz, edeceğiz.
Hepinizin bildiği gibi, son birkaç yıldır İkizce Köyü sınırlarında yer alan yaklaşık 220 hektarlık bir alanda kurulmak istenen KOTİYAK Sanayi Sitesi planına karşı yürüttüğümüz bir mücadele var. Verimli tarım toprakları ve sulama alanları üzerinde kurulmak istenen KOTİYAK Sanayi Sitesi’nin; bölgenin topraklarına zarar vereceğini, burada tarımdan geçimini sağlayan vatandaşlarımızın geleceğini olumsuz yönde etkileyeceğini defalarca söyledik. Ama gözünü para hırsı bürümüş, tarım topraklarına “ucuz arsa” gözüyle bakan bazı sanayicilere ve kent yöneticilerine sözümüzü dinletemedik. Ve her zaman olduğu gibi, bizlerin ve bölge halkının sesini duymayanlara karşı hukuk mücadelesi başlattık.
Kararlılıkla sürdürdüğümüz hukuk mücadelesinin kentin ve burada yaşananların lehine zaferle sonuçlandığını duyuruyoruz. KOTİYAK tarafından TOKİ eliyle, devletin kamulaştırma yetkisi kullanılarak yürütülmek istenen sanayi alanı projesine ilişkin 1/100 000 ölçekli plan değişikliğini daha önce iptal ettirmiştik. Şimdi ise 1/25000 ölçekli plana açtığımız davada da mahkeme iptal kararı verdi. Tüm planların iptal edilmesiyle, İkizce Köyünde yürütülmekte olan bu rant projesi tamamen ortadan kalkmıştır.
Bu zafer, İkizce köylüleriyle beraber, tüm Bursa’nındır. Şimdi yetkilileri, mahkeme kararlarına uymaya ve bu alandaki tüm uygulamaları derhal durdurmaya çağırıyoruz.
Bizler bu iptal haberini ve ortak zaferimizi sizlerle paylaşmaya hazırlanırken, yine bu bölgede, İkizce dışında birçok köyün sınırlarını kapsayan yaklaşık 1270 hektarlık yani 12 milyon 700 bin metrekarelik alanda Batı OSB adında yeni bir Organize Sanayi Bölgesinin kurulmak istendiğini öğrendik.
Bu alan, bizlerin bugün size iptalinin müjdesini verdiğimiz sanayi alanının yaklaşık 5 katı büyüklüğündeki bir alanı ifade etmektedir. Yani bizler 220 hektarlık bir sanayi alanı projesinin iptal edilmesine sevinirken, tam 5 katı büyüklüğünde bir Organize Sanayi Alanı tehlikesi ile karşı karşıyayız.
Öyle görülüyor ki, birileri bu alanlara ciddi şekilde göz dikmiş durumda. Önce otoyol projesi tüm çabalarımıza ve haklı gerekçelere dayanan itirazlarımıza rağmen bu bölgeden geçirildi, daha sonra da KOTİYAK bu bölgede sanayi alanı oluşturmak istedi. Şimdi ise Bursa’nın en büyük Organize Sanayi Alanı buraya kurulmak isteniyor.
Batı OSB’nin kurulmak istendiği alanın tarımsal yapısına ilişkin bilgileri sizlerle paylaşıyoruz. 1270 hektar Batı OSB Alanının tamamı Devlet Su İşleri’nin Uluabat Gölü İkinci Merhale Sulama Proje sahasında yer almaktadır. Buna rağmen Bakanlık Batı OSB alanı inceleme komisyonunda DSİ’ lerine yer vermemiş, kurum görüşü istememiştir. Bu duruma ek olarak BATI OSB’nin % 98’ i (1244 hektarı) işlemeli tarım yapılabilecek I, II ve III sınıf arazi yetenek sınıfın da yer almaktadır. Başka bir değerlendirme ye göre ise Batı OSB’nin % 78’i ( 1000 hektar) “5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanununa” göre korunması zorunlu Kuru Mutlak Tarım arazisi kapsamındadır. Ayrıca, Batı OSB alanın da Mera Kanunu kapsamında korunması gereken mera alanları da bulunmaktadır.
Tüm bu bilgilerle birlikte yaklaşık 2 yıldır Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen ve “Bursa’nın Geleceği” olarak adlandırılan Bursa Çevre Düzeni Planı taslağında bu alanda herhangi bir sanayi alanı oluşturulamayacağı açıkça belirtilmektedir.
Bursa Çevre Düzeni Planı taslağı, meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının, derneklerin ve binlerce insanın katıldığı geniş çaplı toplantılar sonucu hazırlanmıştır. Plan hazırlama çalışmasının yürütücülüğünü ise değişik üniversitelerden onlarca akademisyen üstlenmiştir. Büyükşehir Belediyesi, halen daha böylesi bir çalışma yaptığını, çeşitli platformlarda gururla anlatmaktadır.
Tüm bu çalışmalardan sonra, Çevre Düzeni Planı Taslağında olmayan böylesine önemli bir kararın alınması, plana katkı koyan binlerce kişi ile yüzlerce kurumun hiçe sayılması ve dahası aylarca süren plan çalışmasının tamamının çöpe atılması anlamına gelecektir.
Diğer yandan, yapılan onca bilimsel çalışmanın sonucu olarak bu bölgede yeni bir sanayi alanının oluşturulamayacağı açıkça belirtilmiş olsa da plan neredeyse 2 yıldır bir türlü onaylanmamış ve beklemeye alınmıştır. Bu durumda planın onaylanmamasının altında bu türlü rant baskılarının olduğu da anlaşılmaktadır.
Halen yürürlükte olan 2020 yılı 1/100 000 Bursa Çevre Düzeni Planında, Bursa Ovasının toprak sınıfına bakılmaksızın korunacağı hükmü bulunmaktadır. Ancak kentin anayasası sayılan bu plan hükümlerinin sanayi ve sermaye lehine birçok kez ihlal edildiğine tanık olduk. Bu bozguna karşı güçlerimizi birleştirerek verdiğimiz hukuksal mücadeleleri kazandık.
Bizler, bugün İkizce Köyünün ekili topraklarını sanayi alanı olmaktan nasıl kurtardıysak bundan sonra da tarım alanlarımıza uzanacak ellere karşı aynı kararlılıkla mücadele edeceğimizi duyurmak istiyoruz. Bursa, Türkiye’de en fazla OSB bulunan ildir. Bunlara yenilerinin eklenmesini istemiyoruz. Bugün burada İkizce köylüleriyle birlikte zaferimizi kutlarken bizleri üzüntüye boğan Batı OSB planının red edilmesini, aksi halde hukuksal ve eylemsel mücadeleyi başlatacağımızı duyuruyoruz.
Bursa Barosu TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu DOĞADER Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği
|