-
Görev kapsamında hukuki yardımda bulunulan kişi ve varsa yasal temsilcisi ile temel adli işlemler öncesinde görüşülmelidir.
-
Görevlendirme ile ilgili suç tipi hakkında mevzuat incelemesi yapılmalıdır.
-
Özellikle şüpheli ve sanığın ifade ve sorgusu öncesinde; şikayetçi, mağdur ve katılanın şikayet ve beyanın alınması öncesinde görüşme sağlanıp ham bilgi alınmalıdır.
-
Görevlendirme kapsamında hukuki yardımda bulunulan kişi bakımından soruşturma ve kovuşturma evrakı incelenmelidir.
-
Kişi tutuklu veya gözaltında ise ziyaret edilmelidir.
-
Çocuklarla ilgili soruşturma ve kovuşturmalarda çocuğun üstün yararı ile ilgili temel ilke ve tedbirlerin uygulanmasına yönelik talepte bulunmaya özen gösterilmelidir.
-
Şüpheli veya sanığın ifadesi alınmadan veya sorguya çekilmeden önce CMK 147 ve 148. Maddelerde tanımlanan haklar kendisine etkili ve anlaşılır şekilde hatırlatılmalıdır
-
İsnat edilen eylemle ilgili varsa etkin pişmanlık halleri paylaşılmalıdır.
-
Suçtan zarar gören, mağdur ve katılana, başta CMK 153, 234,239 Maddeleri olmak üzere temel hakları kendisine hatırlatılmalıdır.
-
Lehe delillerin toplanması için temsil edilen kişi ile iletişim halinde gerekli talepler yapılmalıdır.
-
Koruma tedbirlerinin kanuna aykırı şekilde uygulanması halinde tazminat talebinde bulunma hakkının olduğu ilgililere hatırlatılmalıdır
-
Hukuki yardımda bulunulan kişinin açık iradesine aykırı olmamak üzere İtiraz ve temyiz başta olmak üzere kanun yoları etkin şekilde kullanılmalıdır.
-
Güncel mevzuat bulundurma ve kullanmaya özen gösterilmelidir.
-
Gerektiğinde; uzman mütalaasından yararlanma, doğrudan soru sorma gibi etkin yargılama faaliyetlerinin kullanılmasına özen gösterilmelidir.
-
Mesleğin ifası veya bir hakkın etkin şekilde kullanılmasında sorunla karşılaşıldığında baro ve konu ile ilgili çözüm mekanizmalarının devreye sokulmasına özen gösterilmelidir.