Page 457 - BURSA BAROSU ÇALIŞMA RAPORU 2016-2018
P. 457

BARO BÜLTENLERİ



               çok  çarpıcı  bilgiler  verildi.  Adalet  Sarayı  Konferans  Salonu’nda
               gerçekleştirilen  paneli  Bursa  Barosu  Sağlık  Hukuku  Komisyonu
               Başkanı Av. Okan Dursun yönetti. Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan
               Altun’un açılış konuşmasıyla başlayan panelin ilk konuşmacısı Fizik
               Tedavi  ve  Rehabilitasyon  Uzmanı  Dr.  Ferda  Firdin,  modern  tıp
               tekniklerine rağmen bazı hastalıkların neden iyileşmediği sorusuna
               yanıtın buğdayda bulunabileceğini anlattı.


               “Aslında beslenme alışkanlıkları, vücudumuzdaki birçok hastalığa
               temel  oluşturuyor.  Modern  yaşam  tarzının  bizleri  nasıl  hasta
               ettiğini  öğrendiğimde  klasik  fizik  tedavi  uzmanlığından  çıkmam
               gerektiğini anladım. Beslenmenin temeli olan besin duyarlılığıyla        Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
               karşılaştım. Peki, ‘bu doktor o yemini etmedi mi acaba’ sorusu varsa        Uzmanı Dr. Ferda Firdin
               kafanızda açıklayayım. Hipokrat ‘Yiyecekleriniz ilacınız, ilacınız da
               yiyecekleriniz olsun’ demiştir” diyen Firdin şöyle devam etti:
               “İnsandaki evrim buğdayın hızına yetişemedi”
               “Beslenmemiz  değişse  de  genetiğimiz  hep  aynı.  Belki  avcı-toplayıcı  değiliz  ama  hala  o  genlerle
               yaşıyoruz, henüz büyük bir evrim geçirmedik. Buğdayın gelişimine baktığımız zaman 12 ila 15 bin
               yıl içerisinde evrim geçirdi. Bu insan bedeninin evrimi için kısa bir süre… Bu durumda, her zaman
               yediğimiz buğday ile bağırsaklarımız arasında bir uyumsuzluk ortaya çıkıyor. Bağırsaklarımız onu bir
               yabancı madde olarak görmeye başlıyor. Çünkü alıştığı, milyonlarca yıldır yediği şey değil o. Bizim
               bedenimiz onun kadar çabuk değişemedi. Asıl sorun bu…”


               Buğdayın tarihiyle ilgili bilgiler aktaran Dr. Ferda Firdin, günümüz buğday çeşitleri ile ilkel buğday
               arasındaki protein ve karbonhidrat miktar farklarının ciddi olduğunu ifade etti. Buğdayın genetiğinin
               değişmesiyle  insan  vücudunun  buğdayı  parçalayamadığını  ve  dolayısıyla  sindiremediğini  anlatan
               Firdin şöyle devam etti:

               “Şizofreninin bile glutenle bağlantısı var”
               “Asıl sorun da burada başlıyor. Bilinmeyen nörolojik hastalıkların yüzde 57’sinden buğday ve glüten
               sorumlu  aslında…  Mesela  ‘Gluten  Attacks’  denilen  olayda  hasta  denge  sorunu  yaşar,  düşecekmiş
               gibi davranır. Testler yapılır sebebin ne olduğu anlaşılamaz.  Sebep, duyarlılık testinde çıkar ancak .
               Glüten kesildiği anda ataklarda belirgin derecede gerileme olur. Epilepsi hastalarına ekmek vermeyi
               durdurursanız,  hem  ilaç  ihtiyacı  azalır,  hem  de  geçirdiği  nöbetler...  Hislerinizi  azaltan,  yürümenizi
               zorlaştıran el ve ayakuçlarındaki sinir ucu iltihaplarının nedeni de buğdaydır. Sürekli baş ağrılarının
               en  az  yüzde  50’sinde  glüten  hassasiyeti  saptanmıştır.  Anksiyete,  depresyon,  dikkat  eksikliği  ve
               hiperaktivite  sendromlarında  da  buğdayın  çok  ciddi  yeri  var.  Orta  düzey  otizmli  çocuğa  şeker  ve
               buğday vermeyi kestiğinizde, hastalık hafif ya da yok denecek duruma kadar gelebiliyor. Şizofreni,
               psikiyatrik hastalıklarla tahıl arasındaki ilişkinin ilk tespit edildiği rahatsızlıktır. Çözümsüz gibi gelen
               şizofreninin bile glütenle bağlantısı var.”


               Ferda  Firdin,  tüketimin  yoğun  olduğu  kültürlerde  ekmek  kesildiğinde  kişinin,  aynen  morfin
               bağımlılığından kesilmiş gibi büyük bir tepkiyle ekmek aradığını belirterek, “Ekmeksiz kaldım, eyvah
               aç  kalacağım  diye,  mutsuz  oluyor  insanlar.  O  yüzden  insanları  ekmekten  kurtarmak  zor  oluyor.
               Buğdaydan yapılmayan ama tadını ekmeğe benzettiğimiz gıdaları tüketmeleri konusunda hastaları
               ikna etmeye çalışıyoruz. Morfin bağımlılığından kurtulmak o kadar kolay değil. Nasıl ispat edilmiş?
               Morfin zehirlenmesinde kullanılan bir antidot var. Aynı şeyi buğdayda verdiğinizde aynı reaksiyonu
               alıyorsunuz” dedi.


                                                          - 433 -
   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462